Η στιγμή που η Μελέκ Ιπέκ αγκαλιάζει τα παιδιά της ραγίζει καρδιές και σταματάει στο χρόνο.
Οι δύο κόρες της, 7 και 9 ετών, που έχουν να τη δουν και να την αγγίζουν μήνες θέλουν αυτή η αγκαλιά να κρατήσει για πάντα. Ακόμα είναι ορατός ο μώλωπας στο μάτι να της θυμίζει το μαρτύριο της ζωής της.
«Αισθάνομαι πολύ καλά αν και θα ήθελα τα πράγματα να μην είχαν ποτέ γίνει με αυτό τον τρόπο» ανέφερε η ίδια.
Εκείνο το βράδυ η Μελέκ δε θα το ξεχάσει ποτέ. Το όπλο που αρχικά ο άνδρας της έστρεψε εναντίον της πέφτει και εκπυρσοκροτεί. Για πρώτη φορά η σφαίρα βρήκε το σωστό στόχο: την καρδιά του συζύγου της Ραμαζάν.
Όταν την συνέλαβαν το πρόσωπό της, ήταν πρησμένο και γεμάτο μώλωπες.
«Με είχε δέσει με χειροπέδες στο μπάνιο εκείνη την ημέρα. Τον παρακάλεσα να μη μη σκοτώσει. Λυπάμαι που πέθανε. Λυπάμαι τόσο βαθιά που τον σκότωσα εγώ. Αλλά αν δεν είχε εκπυρσοκροτήσει το όπλο εκείνη την ημέρα, αν δεν είχε πεθάνει εκείνος, τώρα θα ήμασταν νεκρές εμείς» πρόσθεσε η Μελέκ Ιπέκ.
Ο δικηγόρος της, Αχμέτ Οναράν, είναι ήδη ένας σωτήρας. Οι 19 σελίδες της κατάθεσής της αρχικά κρίθηκαν λίγες για να περιγράψουν τα βασανιστήρια της 31χρονης όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν μπορούσα να ακούσω τις φωνές των παιδιών μου. Νόμιζα πια ότι ήταν και εκείνες νεκρές. Όλη εκείνη την ώρα παρακαλούσα τον Θεό. Παρακαλούσα να μη με δοκιμάσει με τον πόνο τού να αντικρίσω τα παιδιά μου νεκρά. Προσευχόμουν με όλη μου τη δύναμη. “Θεέ μου, μη μου δείξεις τα παιδιά μου νεκρά!”» συμπλήρωσε για τα όσα έζησε στο πλευρό του συζύγου της.
Η Μελέκ σύμβολο της γυναικείας δικαίωσης
Στην Τουρκία τα δικαστήρια σπάνια αναγνωρίζουν τη νόμιμη άμυνα σε γυναίκες που αναγκάστηκαν σκοτώσουν να προστατεύσουν τη ζωή τους.
Πριν από ένα μήνα οι γυναίκες στην Τουρκία έμειναν και επίσημα ανοχύρωτες μετά την απόσυρση της χώρας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προστάτευε τις γυναίκες από την ενδο- οικογενειακή βία.
Οι ζωές των γυναικών στην Τουρκία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό διαρκή απειλή.
Σε ένα χρόνο, καταγράφηκαν 300 γυναικοκτονίες, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide.
Για αυτό η απόφαση του δικαστηρίου της Ατάλειας αποτελεί σταθμό και η Μελέκ Ιπέκ είναι πλέον το σύμβολο της δικαίωσης της γυναίκας που βασανίζεται στα χέρια ενός άνδρα…