Για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα νέα δεδομένα που βάζει στο τραπέζι η κόντρα Μπάιντεν – Ερντογάν μίλησαν στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιά Πέτρος Λιάκουρας.
Όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να μην λέμε άλλα πράγματα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό». «Σε μια περίοδο που υπάρχουν κατακλυσμιαίες αλλαγές δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από φιλοφρονήσεις όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Και αυτά τα προβλήματα ανέδειξε με επάρκεια, ευθύτητα, χωρίς να προκαλέσει, αφού προκλήθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι ήταν σωστή η στάση που κράτησε ο Νίκος Δένδιας.
«Το τελευταίο 18μηνο έχουμε ζήσει μια επιθετική κλιμάκωση της στάσης της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε από τη “γαλάζια πατρίδα”, την αύξηση των ροών στο Αιγαίο, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και όσα ζήσαμε πέρυσι με το Oruc Reis» συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τόνισε πως όλα αυτά δείχνουν υπήρχε μια στάση της Τουρκίας, η οποία υποστήριζε ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει στην περιοχή, αμφισβητώντας το Διεθνές Δίκαιο και τα όρια των κρατών. «Αυτό δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η ειλικρίνεια που έδειξε ο κ. Δένδιας δεν θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και δεν θα επιδράσει επουσιωδώς στο διάλογο. «Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Δένδια, είχαμε μια έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, εντός της νέας ΑΟΖ που οριοθετήσαμε με την Αίγυπτο, όταν ένα γαλλικό πλοίο που κατόπιν άδειας προχωρούσε σε ωκεανογραφικές έρευνες, παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα» συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτό ήταν παρενόχληση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όμως από το Μαξίμου επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως μια απλή τεχνική παραβίαση της NAVTEX» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι έπειτα από πιέσεις το υπουργείο Εξωτερικών «άδειασε» την κυρία Πελώνη προχωρώντας σε επίσημο διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν.
«Πρέπει να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Μια καλή εμφάνιση του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, δεν αναιρεί την αδυναμία αποτροπής της παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, την αδυναμία να πάρουμε απόφαση για τις κυρώσεις και την απουσία μας από τον ευρωτουρκικό διάλογο» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, ο κ. Λιάκουρας αναφέρθηκε στις σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αναγκαίες, καθώς η Ελλάδα δεν παραμένει μόνο μια χώρα που κινείται στη Μεσόγειο, αλλά είναι μια χώρα που μπορεί να αποκτήσει νέους φίλους».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αλλαγή στα γεωπολιτικά της Μεσογείου και του Κόλπου, άρα αυτό που πρέπει να δούμε με προσοχή είναι πως η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο αυτό το γεγονός» συμπλήρωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Αναφορικά με την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου σημείωσε πως «ο κ. Μπάιντεν είναι πολύ αυστηρός σε όσα λέει».