Η επιμονή των Τούρκων σε δύο ανεξάρτητα κράτη τίναξε στον αέρα, τις ούτως ή άλλως ελάχιστες ελπίδες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ αρκέστηκε σε διαπιστώσεις παρά το ναυάγιο που εν πολλοίς είχε προεξοφληθεί με τον ίδιο να επιμένει σε αυτές τις συνομιλίες.
«Δεν μπορέσαμε να βρούμε αρκετό κοινό έδαφος για να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Ελλάδα προσήλθε δείχνοντας εποικοδομητική στάση με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκείνο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε: «Ο γενικός γραμματέας ήταν σαφής προς την Τ/κ πλευρά ότι λύση δυο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή».
Η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς φάνηκε και στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ο ηγέτης της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου δεν μπόρεσε να κομίσει ένα νέο όραμα κατά την διάρκεια των συναντήσεων. Επανέλαβε την παλαιά ρητορική σαν σπασμένος δίσκος» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του συγκαλώντας νέα άτυπη πενταμερή σε δύο ή τρεις μήνες.