Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν οι κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, με πληθώρα κινητοποιήσεων να έχει αποφασιστεί για σήμερα, θέτοντας υπό απεργιακό κλοιό την Αττική.
Απαντώντας στο αν η κυβέρνηση θα διαφυλάξει το οχτάωρο, ο κ. Γκιουλέκας είπε: «Απολύτως. Οχτάωρο και πενθήμερη εργασία είναι κεκτημένα που όχι μόνο δε θα θιγούν, αλλά θα οχυρωθούν ακόμα περισσότερο. Ενισχύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων με την ψηφιακή κάρτα πια. Το οχτάωρο παραμένει και ακόμα πιο προστατευμένο. Τριάντα χρόνια ισχύει αυτό το εργασιακό καθεστώς που σήμερα προσπαθούμε να οχυρώσουμε και να καθορίσουμε με ένα καλύτερο τρόπο. Σήμερα έρχεται εντελώς υποκριτικά η αντιπολίτευση και επιτίθεται στην κυβέρνηση».
«Περιμένουμε να δούμε το οριστικό νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, με τη συναίνεση του εργαζόμενου θα μπορεί να υπάρχει ευέλικτος τρόπος εργασίας σε κάποιες περιπτώσεις. Οι δικλείδες ασφαλείας θα προβλέπονται με το νομοσχέδιο, ώστε να μην καταστρατηγείται ένα δικαίωμα που σήμερα δυστυχώς καταστρατηγείται», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Είναι τρομερό αυτό. Η αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι απίστευτη. Από ατσάλι θα είναι η αγχόνη στο λαιμό του εργαζόμενου. Ένα ξενοδοχείο κάθε 24ωρο στην Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί. Και αναρωτιέμαι για ποιον δουλεύει η σημερινή κυβέρνηση. Χτες ο κ. Μητσοτάκης διαφήμισε το νομοσχέδιο στους Financial Times. Για ποιον; Μαστίζεται η μεσαία επιχείρηση. Υποφέρουν. Και έρχεται η κυβέρνηση και λέει να ατσαλώσουμε το οχτάωρο, αφήνοντας στον άνεμο τον εργαζόμενο, να πρέπει να συμφωνήσει με τον εργοδότη», απάντησε ο κ. Βαρεμένος.
«Ξηλώνουν το πουλόβερ των εργασιακών σχέσεων, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, και εμφανίζουν το οχτάωρο ως αναχρονισμό. Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να μην αφήσει τίποτα. Κατάργησε την αιτιολόγηση των απολύσεων. Και τώρα λέει είναι ανοιχτό το αν ένας εργαζόμενος θα προσφεύγει στη δικαιοσύνη και αν ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση. Το οχτάωρο ήταν κατάκτηση πριν από 135 χρόνια, και σήμερα είναι αναχρονισμός. Αντί να πάμε στο καλύτερο, πάμε στο χειρότερο», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ακούγοντας τους κυβερνητικούς εκπροσώπους στα κανάλια, θα πίστευε κανείς ότι οι εργαζόμενοι περιμένουν πώς και πώς το νομοσχέδιο. Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη, και οι κινητοποιήσεις σήμερα το αποδεικνύουν. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – τερατούργημα, που βάζει μπουρλότο σε κάθε έννοια οχταώρου. Καλούμε την κυβέρνηση να μην το καταθέσει. Το οχτάωρο κατακτήθηκε το 1920. Το ευέλικτο οχτάωρο δε θα είναι προϊόν συναίνεσης και συμφωνίας μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη. Δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, είχαμε καταθέσει πρόταση νόμου όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συλλογικές συμβάσεις και απορρίφθηκε. Η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει πάνω σε ένα νόμο του 2011, τον οποίο διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην πούμε για τις ημέρες και τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το νομοσχέδιο κάνει λάστιχο τη ζωή των εργαζομένων, θα τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ χωρίς σταθερό ωράριο. Ταυτόχρονα μπαίνουν περισσότερα εμπόδια στην απεργία και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζόμενων. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 το Γενάρη έβαλε εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απομακρυνθούν το γρηγορότερο και από τους δύο. Ο ένας ράβει και ο άλλος δένει», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δελής.
«Μου κάνει εντύπωση όταν ακούω τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το τρίτο μνημόνιο. Καταργήσατε την κυριακάτικη αργία. Ερχόμαστε σε ένα καθεστώς που ίσχυε υπό τον κυβερνήσεων σας, να το οχυρώσουμε. Δεν έχει σημασία τι λέει κανείς, αλλά πόσο αξιόπιστος είναι», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Γκιουλέκας.