Κεντρικό αίτημα των συγκεντρωμένων υπήρξε να μην καταργηθεί το 8ωρο και να μη θιγούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Με κύριο αίτημα να μην καταργηθεί το 8ωρο τα εργατικά κέντρα, συνδικάτα και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν γενική απεργία σε όλη τη χώρα και διαδήλωσαν μαζικά κατά του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
«Μητέρα των μαχών» έχει χαρακτηρίσει η αξιωματική αντιπολίτευση τις προωθούμενες αλλαγές της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα να μπαίνει μπροστά στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κεντρικοί δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος παρέμειναν κλειστοί μέχρι το μεσημέρι, καθώς πλήθος κόσμου συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.
Ομάδα νεαρών μετά το τέλος των συγκεντρώσεων πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και μπογιές στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν και στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στις μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την χώρα.
Τι θα ισχύσει με το 8ωρο
Όπως ανέφερε η οικονομική συντάκτρια του MEGA, Αθανασία Ακρίβου, το 8ωρο δεν καταργείται, αλλά επιτρέπεται ο νέος προγραμματισμός των συνολικά 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα.
Παράλληλα, θα επιτρέπεται επιπλέον απασχόληση δύο ωρών πέραν του 8ώρου, οι οποίες θα συμψηφίζονται με άδεια, ρεπό ή μειωμένο ωράριο.
Για αυτά, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με ατομική σύμβαση, μόνο όμως έπειτα από αίτημα του εργαζόμενου.
Έτσι, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται 10 ώρες ημερησίως για 5 ημέρες για μία εβδομάδα, ενώ σε άλλη χρονική στιγμή (εντός εξαμήνου) ο ίδιος εργαζόμενος θα μπορεί να απασχοληθεί 6 ώρες ημερησίως για 5 ημέρες για μια εβδομάδα.
Επίσης, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται 10 ώρες ημερησίως για 4 ημέρες την εβδομάδα, ενώ την πέμπτη ημέρα παίρνει ρεπό.