Τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα προς συζήτηση στη Βουλή, παρουσίασε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει νομοθετικά εδώ και 30 χρόνια.
«Χρειαζόταν μέχρι τώρα συμφωνία σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ επιχειρήσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πολλές τέτοιες συμφωνίες έγιναν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προτείναμε είναι να μπορεί να γίνει και σε ατομικό επίπεδο αυτό, πάντα με την συμφωνία και την πρόταση του εργαζόμενου. Γιατί γνωρίζει το συνδικάτο μου τις ανάγκες που έχω εγώ σε ατομικό επίπεδο;» σημείωσε.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι αν ο εργαζόμενος που δεν αποδεχθεί την πρόταση της εταιρείας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απολυθεί, ο λόγος απόλυσης θεωρείται άκυρος και θα υπάρχει ισχυρή ποινή για την επιχείρηση.
«Θέλουμε έναν συνδυασμό προστασίας των εργαζομένων με ταυτόχρονα ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Χωρίς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα έχουμε ανεργία» υπογράμμισε ως στόχο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
Υποστήριξε δε ότι ο βασικός κορμός της ισχύουσας νομοθετικής νομοθεσίας παραμένει αναλλοίωτος από το 1982. «Υπάρχουν πολλές μορφές εργασίας, ή τηλεργασία, ή θέματα όπως η άδεια πατρότητας που πρέπει να ρυθμιστούν».
Ακόμα, ο υφυπουργός έκανε λόγο ότι θα υιοθετηθεί ψηφιακής κάρτα εργασίας με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και ότι αυτό προβλέπει «συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε ομάδες εργαζομένων όπως οι delivery».