Σε μείωση βρίσκεται το τρίτο επιδημικό κύμα στην χώρα υπογράμμισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμα δεν ήρθε η ύφεσή του.
«Πρέπει να προσέξουμε τον Μάιο, γιατί ίσως τον Ιούνιο έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και συλλογική ανοσία» σημείωσε, εκτιμώντας ότι οι επιδημιολογικές επιπτώσεις της επαναλειτουργίας των δρατηριοτήτων και των μετακινήσεων του Πάσχα θα διαφανούν την προσεχή εβδομάδα.
«Αδύναμος κρίκος είναι η Αθήνα. Υπάρχουν μεταλλάξεις στο κέντρο. Ως πρωτεύουσα και με όλο τον συγχρωτισμό έχει μεγαλύτερο πρόβλημα» υπογράμμισε.
Ακόμα, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι στις ηλικίες άνω των 60 «γιατί εκεί περιμένουμε την πιο βαριά νόηση», ενώ αναφορικά με τη χρήση μάσκας, είπε ότι «μέχρι να πετύχουμε μια καλή ανοσία σε επίπεδο Ισραήλ ή Μεγάλης Βρετανίας, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και πολύ λίγους θανάτους, θα τη χρησιμοποιούμε.
Εμβόλια
Την πεποίθηση ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, τονίζοντας ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο άμεσο.
«Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού δεν έχει προηγούμενο. Όλα τα εμβόλια με τα οποία εμβολιαστήκαμε ως παιδιά έχουν πολύ χαμηλότερη αποτελεσματικότητα» υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε ως «πολύ ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό» το εμβόλιο της AstraZeneca.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο κορωνοϊός είναι πολύ επικίνδυνος για τις εγκυμονούσες και ως εκ τούτου «απαιτεί εμβολιασμό» ενώ αναφερόμενος στο θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων, είπε ότι βασικό μέλημα είναι η ύπαρξη πολλών και καλών εμβολίων για να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός παγκόσμια.
«Αν αφήσουμε τον τρίτο κόσμο χωρίς εμβόλια, θα έρθουν στελέχη πολύ επιθετικά και θα αναιρέσουν την τεράστια παγκόσμια προσπάθεια. Εκεί πρέπει να εστιάσει η συζήτηση. Να έχουμε εμβόλια άμεσα. Αν ανοίξουν οι πατέντες, θα πάρει 2-3 χρόνια ως διαδικασία και θα χάσουμε χρόνο. Επίσης τα εμβόλια δεν μπορούν να παρασκευαστούν από τον καθένα» ανέφερε.