Αντίο στη γεύση αλλά και στη ποιότητα του τσαγιού ενδέχεται να πούμε αν συνεχιστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Πρόκειται για το δεύτερο δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο, μετα το νερό.
Πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και καταιγίδες προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στις περιοχές που καλλιεργείται τσάι σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να εξαλείφονται οι φυτείες του.
Η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αλλαγές με αποτέλεσμα να χάσουμε τις λεπτές αποχρώσεις της γεύσης, αυτά που κάνουν το τσάι τόσο ξεχωριστό. Είναι σαν να αφαιρείτε τα βότανα και τα μπαχαρικά από μια συνταγή. Δεν θα έχει τον ίδιο πλούτο γεύσης.
Οι αρωματικές ενώσεις, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αραιώνονται όταν το φυτό λαμβάνει πολύ νερό. Συνεπώς παράγει φύλλα χαμηλότερης ποιότητας, το τσάι γίνεται λιγότερο νόστιμο και τα οφέλη στην υγεία μειώνονται.
Στην Κένυα, παράγεται σχεδόν η μισή ποσότητα του όγκου του τσαγιού, που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοχή της καλλιέργειας θα μειωθεί κατά περισσότερο από ένα τέταρτο έως το 2050, ενώ περίπου το 39% των περιοχών με συνθήκες καλλιέργειας μεσαίας ποιότητας αντιμετωπίζουν ολική καταστροφή.
Οι περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στην Ινδία, την Κίνα και τη Σρι Λάνκα ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν.