Μέσα στο καλοκαίρι θα χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, όπως είπε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Μάλιστα, για άλλη μια φορά στο τραπέζι βρίσκεται και ο εμβολιασμός των μαθητών από το Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή βρετανική έρευνα απαντά στο ερώτημα τι θα γίνει εάν κάποιος κάνει διαφορετικά εμβόλια κατά την πρώτη και δεύτερη δόση και πόσο αυξάνονται οι παρενέργειες.
Με Pfizer θα εμβολιάζονται οι μαθητές από το φθινόπωρο, εφόσον εγκριθεί η χορήγηση του εμβολίου σε ανηλίκους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Σήμερα, οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια. Έως το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παυλάκη, εάν η χώρα μας είχε ακολουθήσει το βρετανικό μοντέλο με μία δόση του εμβολίου, το τείχος ανοσίας θα ήταν υψηλότερο.
Στους 2 με 3 μήνες μετά από την ανάρρωση θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όσοι είχαν νοσήσει. Επειδή όμως έχουν ήδη αναπτύξει τίτλο αντισωμάτων, εξετάζεται να τους χορηγείται μόνο μία δόση.
Σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας, οδηγεί η ανάμιξη Pfizer και AstraZeneca, σύμφωνα με μία βρετανική μελέτη. Η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, πάντως, ακόμα δεν είναι γνωστή.