Με αναφορές που δείχνουν τη νέα ατμόσφαιρα που επικρατεί πλέον στις σχέσεις Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, σφραγίστηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε και αυτή τη φορά σαφές στον Ζόραν Ζάεφ ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας του αλλά πάντα στη βάση της τήρησης των συνθηκών, τον κανόνων καλής γειτονίας και της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Όπως έχουμε συζητήσει παραμένει κρίσιμη και είναι βασική ένδειξη για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά επίσης και για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε βοήθεια από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τον οποίο λίγο νωρίτερα στο Συμπόσιο των Δελφών είχε πει ότι οικοδομούν πολύ καλές σχέσεις. «Και φυσικά θέλω να μιλήσουμε λίγο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας διότι είστε ο πρώτος μας γείτονας, στρατηγικό μας εταίρος και θέλω να σας ενημερώσω για τις λεπτομέρειες από τη δική μας πλευρά και να ζητήσω βοήθεια» τόνισε ο κ. Ζάεφ.
Αναφέρθηκε μάλιστα με έμφαση στη συμμετοχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στους εορτασμούς για τον ένα χρόνο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Τα αεροπλάνα σας πέταξαν στο δικό μας ουρανό στην τελετή και ήταν πολύ θετική η αντίδραση των πολιτών μας» είπε, ενώ δεν έκρυψε την ανυπομονησία του να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα για τουρισμό στην Ελλάδα. «Οι πολίτες μας νομίζω ότι περιμένουν στα σύνορα τώρα να πληροφορηθούν για ν έρθουν για καφέ στη Θεσσαλονίκη ή για γεύμα» πρόσθεσε.
Νωρίτερα παρακολούθησε από κοντά τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Συμπόσιο των Δελφών όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ιστορική τομή μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είναι μια επωφελής συμφωνία για τη χώρα και την περιοχή» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για την «καυτή πατάτα» του χρόνου που θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια μεταξύ των δύο χωρών, το Μαξίμου λέει πως είναι θέμα κοινοβουλευτικού προγραμματισμού.
«Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο καλεί τον καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει πότε θα έρθουν προς κύρωση οι συμφωνίες ή , όπως υποστηρίζει, θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό τον φόβο καταψήφισης τους από κυβερνητικούς βουλευτές.