Τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο σχολίασε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωστής Χατζηδάκης
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας ως την πιο βασική αλλαγή του νομοσχεδίου.
«Και τα συνδικάτα και οι απλοί εργαζόμενοι έχουν δίκιο ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μαύρη και υποδηλώμενη εργασία, δεν καταγράφεται το ωράριο και οι υπερωρίες. Φέρνουμε μια πρόταση της ΓΣΕΕ και την υιοθετούμε, και ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις θα την θέσουμε σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα συνδέεται με έναν κεντρικό μηχανισμό στο υπουργείο ο οποίος θα παρακολουθεί τι γίνεται με κάθε εργαζόμενο. «Είναι το Εργάνη 2. Όταν η επιθεώρηση εργασίας κάνει ελέγχους, αμέσως θα πέφτουν καμπάνες. Για κάθε εργαζόμενο που δεν είναι δηλωμένος θα είναι πρόστιμο 10.500 ευρώ» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μέσω των προδηλωμένων υπερωριών και των διευθετήσεων ωραρίου εργασίας, θα γίνονται οι σχετικές διασταυρώσεις.
Ακόμα, έκανε λόγο, ότι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν σύστημα, θα μπορούν να χτυπήσουν την κάρτα και μέσω του κινητού τους.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή «προκειμένου να σταματήσει η ιστορία με τις κυβερνήσεις να κατηγορούν ότι ευνοούν ή αδικούν εργοδότες και εργαζομένους ανάλογα με τα πολιτικά τους φρονήματα».
Υπερωρίες και διευθετήσεις ωραρίου
Όπως ανέφερε ο υπουργός, το νομοσχέδιο αυξάνει τις υπερωρίες που μπορούν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και από 96 και 120 σε βιομηχανία και υπηρεσίες, τις πάει στις 150 «που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».
«Οι εργαζόμενοι θα βάζουν πολύ περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους. Το 8ώρο επανακατοχυρώνεται. Και να θέλαμε να το καταργήσουμε δεν γίνεται, θα μας έβγαζαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό χάρτη» σημείωσε.
Και συνέχισε σχετικά με την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας: «Υπάρχουν δύο δυνατότητες για τον εργαζόμενο. Αν συμφωνεί με τον εργοδότη, πηγαίνουμε στις υπερωρίες και βάζει παραπάνω λεφτά στην τσέπη του. Και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι υπέγραψαν συμβάσεις με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπου δουλεύουν κάποιες μέρες παραπάνω ώρες, και το αντιστάθμισμα είναι να παίρνουν παραπάνω άδειες ή ρεπό. Αυτά τα κατοχυρώνουμε και τα δύο. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε κουμάντο στο σπίτι των εργαζομένων».
Στο ερώτημα εάν απολυθεί κάποιος εργαζόμενος επειδή δεν συμφώνησε με την πρόταση που του έκανε ο εργοδότης του για την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, απάντησε ότι «αυτά είναι λελυμμένα από το εργατικό δίκαιο αυτά. Υπάρχει κατάλογος προστασίας από απολύσεις, τον οποίο εμείς διευρύνουμε. Και αντιστρέφουμε το βάρος της απόλυσης. Θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι έχει δίκιο».
«Η διευθέτηση και οι ατομικές συμβάσεις εργατών – εργοδοτών θα γίνεται σε όλη την Ευρώπη και ξεκίνησε λίγο πριν πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Άνω ποταμών αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο» κατέληξε.