Λίγα λεπτά πριν ο πύργος Αλ Τζαλάα καταστραφεί από ισραηλινά πυρά, δημοσιογράφοι, συνεργεία και υπάλληλοι του πρακτορείου Associated Press μάζευαν όπως όπως, ότι μπορούσαν από τα γραφεία τους.
Οι Ισραηλινές δυνάμεις τους έδωσαν τελεσίγραφο μίας ώρας να εκκενώσουν τον πύργο στον οποίο τα τελευταία 15 χρόνια στεγάζονταν τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων. Στο ίδιο κτίριο βρίσκονταν επίσης τα γραφεία του Al Jazeera και άλλων ειδησεογραφικών δικτύων.
Μάταια δημοσιογράφοι αλλά και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου προσπάθησαν να κερδίσουν λίγο παραπάνω χρόνο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του πρακτορείου έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ από την πλευρά του, ισχυρίζεται πως στο κτίριο λειτουργούσε κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς.
Την επιχείρηση στήριξε και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου παρά την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, και του ίδιου του Προέδρου Μπάιντεν που επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακολούθησε νέο μπαράζ εκατέρωθεν επιθέσεων. Περισσότερες από 200 ρουκέτες εκτόξευσε προς το Τελ Αβίβ η Χαμάς με τις δυνάμεις του Ισραήλ να απαντούν με σφυροκόπημα από ξηρά και αέρα.
Παλαιστινιακές πηγές μιλούν για 174 νεκρούς, 47 από τους οποίους παιδιά. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1200, ανάμεσά τους ο μόλις πέντε μηνών Ομάρ που είναι ο μοναδικός επιζών από τα δέκα μέλη της ίδιας οικογένειας που έχασαν εχθές τη ζωή τους από ισραηλινό βομβαρδισμό σε προσφυγικό καταυλισμό.
Δέκα νεκρούς μετρά το Ισραήλ με τους τραυματίες να είναι δεκάδες.
Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η φωτογραφία από τη διάσωση παιδιού που βρέθηκε στα χαλάσματα, μετά τους βομβαρδισμούς.
Διαδηλώσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία υπέρ των Παλαιστινίων
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και εναντίον της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα έγιναν σε πολλές χώρες, ενώ συνεδριάζει σήμερα για την κρίση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις ηγεσίες αραβικών χωρών που εξομάλυναν πρόσφατα τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
Από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό και να ζητήσουν τον τερματισμό των βομβαρδισμών στη Γάζα. Στο Παρίσι έγιναν επεισόδια με την αστυνομία καθώς οι αρχές είχαν απαγορεύσει τη συγκέντρωση.
Όμως ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα αραβικά καθεστώτα που εξομάλυναν πρόσφατα τις σχέσεις με το Ισραήλ, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο με τις ευλογίες και την πίεση των ΗΠΑ επί Τραμπ. Όλες οι αραβικές κυβερνήσεις καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, περισσότερο σε μια άσκηση επικοινωνίας που απευθύνεται στο αραβικό κοινό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο που εξακολουθεί να στηρίζει μαζικά τους Παλαιστίνιους, επισημαίνουν αναλυτές. Για αυτά τα καθεστώτα έχει μεγάλη σημασία να χαμηλώσει γρήγορα η φωτιά- τουλάχιστον της Γάζας- που ενισχύει τα ριζοσπαστικά ισλαμικά στοιχεία στις δικές τους επικράτειες.