Τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν από την Τουρκία, τιμά σήμερα η Ελλάδα.
Εκατόν δύο χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι σφαγές και οι φρικαλεότητες αναβιώνουν μπροστά μας, για να μην αφήσουν τη λήθη να σκεπάσει την ιστορική αλήθεια και τον πόνο από τις τουρκικές θηριωδίες και τον ξεριζωμό.
Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η αλλαγή φρουράς έγινε υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και με τους εύζωνες να φοράνε τις παραδοσιακές ποντιακές στολές.
H Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τηρώντας ενός λεπτού σιγή.
102 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την 19η Μαϊου 1919 που ο Κεμάλ Ατατουρκ δρομολόγησε τη δεύτερη σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπου 353.000 ψυχές σφάχτηκαν πληρώνοντας με την ζωή τους το γεγονός πως σκέφτονταν, μίλαγαν και ανέπνεαν Ελλάδα.
Ελληνικές πόλεις με συνεχή, αδιάκοπη ζωή και πολιτισμό 27 και πλέον αιώνων καταστράφηκαν. Συνολικά καταστράφηκαν: 815 Κοινότητες, 1.134 εκκλησίες και 960 σχολεία.
Οι μαρτυρίες των επιζώντων της Ποντιακής γενοκτονίας μεταφέρουν τα δραματικά γεγονότα. «Είμασταν περισσότερες από 100 γυναίκες και είχαμε 8-10 παιδιά, ηλικίας 2 έως 7 χρονών και αποφασίσαμε να τα πνίξουμε μην τυχόν και κλάψει κάποιο ή μιλήσει, και όταν οι Τούρκοι θα ήταν κοντά μας θα ανακάλυπταν την κρυψώνα μας και θα μας συλλάμβαναν» ανέφερε η Βαρβάρα Σαλτσίδου κάτοικος στο Κόλοου Έρπαας.
Την εξόντωση των προκρίτων ακολούθησαν ομαδικές εκτελέσεις και βιασμοί σε πόλεις και χωριά, στρατολόγηση των ανδρών στα διαβόητα «Αμελέ Ταμπουρού». Πτώματα παντού! Οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν να τα θάβουν.
«Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα» ανέφερε στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
ΚΑΡΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Πρωθυπουργός
«Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας θα μένει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον».
«Δεν σταματάμε μέχρι να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και η Τουρκία να παραδεχθεί τα εγκλήματά της και να ζητήσει συγνώμη στους λαούς που υπέφεραν» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας συμπλήρωσε: «Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος».
Εκδήλωση μνήμης στον Πειραιά
Στον Πειραιά η εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε κάτω από το εμβληματικό μνημείο «Πυρρίχιο πέταγμα» που συμβολίζει τον αγώνα των προσφύγων και τον ξεριζωμό από την πατρογονική τους εστία.
«Είθε ο αγώνας τους και το ηρωικό τους φρόνιμα να εμπνέει και τη δική μας εθνική συνείδηση σε αυτή τη δύσκολη εποχή την οποία ζούμε» σημείωσε ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.
Το έργο και η ανακαίνιση της πλατείας έγιναν με δωρεά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. «19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919-2021). Θυμόμαστε, τιμούμε και δεν ξεχνάμε!» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης στο μήνυμά του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
«Τα ματωμένα χώματα του πόντου και η ιστορική μνήμη μας δίνουν μας δίνουν πνευματική και ηθική δύναμη γιατί μέλλον χωρίς μνήμη δεν μπορεί να υπάρξει» υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Alter Ego Media, Φωτεινή Υψηλάντη.