Για την Ιστορία και την προέλευση του ρεμπέτικου τραγουδιού μίλησαν στην εκπομπή MEGA STORIES ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Παναγιώτης Κουνάδης και η Μάρθα Βίρβου.
«Το ρεμπέτικο είναι το λαϊκό αστικό τραγούδι. Δηλαδή είναι το τραγούδι των λαϊκών μαζών των πόλεων, γι’ αυτό η Σμύρνη είναι η μήτρα του ρεμπέτικου. Γιατί εκεί πρωτομαζεύτηκαν οι πιο πολλοί, εκεί υπήρχε το εμπόριο, τα εργοστάσια» σημείωσε ο μουσικός και τραγουδιστής Μπάμπης Τσέρτος, προσθέτοντας ότι το ρεμπέτικο «δεν είναι ένα πράγμα, είναι πολλά πράγματα μαζί. Και όπως λέει ο Παναγιώτης Κουνάδης δεν είναι είδος μουσικό, είναι γένος μουσικό και περιέχει πολλά είδη».
«Η πηγή του ρεμπέτικου είναι η Σμύρνη, δευτερευόντως η Κωνσταντινούπολη και αυτό το θέμα μεταφέρεται στην Ελλάδα, στη Σύρο που ήταν τότε η πιο ανεπτυγμένη» υπογράμμισε ο μελετητής των Τραγουδιών των Ελλήνων, Παναγιώτης Κουνάδης, σημειώνοντας πως «είναι τραγούδια που σχετίζονται με αλλαγή του τρόπου ζωής και τόπου κατοικίας. Σαν δημιούργημα κοινωνικών στρωμάτων που έχουν αλλάξει τρόπο ζωής, όχι με καλό τρόπο, αλλά βίαια».
«Η φτώχεια ήταν ένα ενωτικό στοιχείο των ανθρώπων αυτών, και επειδή η πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν σ’ αυτή την κατάσταση την οικονομική, στο ρεμπέτικο έβρισκαν αυτό που λέμε “να ακούσουν κάτι και να χαρούν”» πρόσθεσε.
«Το τραγούδι τότε ήταν λύτρωση. Δεν ήταν ότι θα διασκεδάσω, ήταν σαν εξομολόγηση, ήταν αυτό που χρειαζόταν ο άνθρωπος για να ζήσει τη ζωή του, να μπορέσει να σταθεί» σημείωσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά και κόρη του Κώστα Βίρβου, Μάρθα Βίρβου.