Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του Πιστοποιητικού COVID. Στόχος να διευκολυνθούν τα ταξίδια εντός της ΕΕ και να ανοίξει με ασφάλεια ο τουρισμός φέτος το καλοκαίρι.
Μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Πορτογαλική Προεδρία κατάφεραν τελικά την Πέμπτη να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κανονισμό του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.
Παράλληλα, συμφώνησαν και μία σειρά άλλων σημαντικών μέτρων, που έχουν σχέση με την πανδημία και τις επιπτώσεις της.
Το πιστοποιητικό αναμένεται να είναι έτοιμο την 1η Ιουλίου, ενώ κάποιος μπορεί να το αποκτήσει αν έχει εμβολιαστεί, αν έχει αρνητικό τεστ, ή αν έχει κολλήσει κορωνοϊό και τον έχει ξεπεράσει.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:
Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID: Συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Στόχος η διευκόλυνση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η συμβολή στη σταδιακή άρση των περιορισμών.
Τα τεστ θα πρέπει να είναι οικονομικά προσιτά και προσβάσιμα.
Τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αγορά τεστ.
Κοινή μορφή ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και πλαίσιο κανόνων για όλα τα κράτη μέλη.
Η προσωρινή συμφωνία για το ψηφιακό πιστοποιητικό
Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή, είτε σε έντυπη μορφή, με σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη. Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά.
Το νέο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά, τα οποία στη συνέχεια θα γίνονται δεκτά σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες. Η έκδοσή του δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.
«Η σημερινή προσωρινή συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και θα συμβάλλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης».