Στο ECO Γεγονότα και την Σάρα Σιαμπλή μίλησε ο Καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ψηλά στη λίστα επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται 24 περιοχές της αττικής στις οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη εντατικές εργασίες πρόληψης.
Πρόκειται για το Λαύριο, τη Κερατέα, τον Μαρκόπουλο, τη Ραφήνα, το Πικέρμι, τα Σπάτα, τη Λούτσα, τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα, την Εκάλη, τη Νέα Ερυθραία, το Κρυονέρι, την Άνοιξη, τη Δροσιά, τη Ροδόπολη, τον Διόνυσο, τον Κάλαμο και τον Ωρωπό. Τις Αφίδνες, τους Θρακομακεδόνες, τις Αχαρναί, τη Μάνδρα, τα Βίλια και τέλος τη Σαλαμίνα.
«Η κλιματική αλλαγή επιφέρει ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία στην περίπτωση της πατρίδας μας, είναι ισχυροί άνεμοι σε διαφορετική διέυθυνση από την αναμενόμενη, αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, παρατεταμένες ξηρασίας, χαμηλή υγρασία και πολλές ημέρες καύσωνα, πάνω από 30-32 βαθμού. Το καλοκαίρι προμηνύεται δύσκολο, γεγονός που φαίνεται από την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Ως έκταση θα φτάσει τα 40.000 στρέμματα, ανήκει στο 1-2% στο μεγαλύτερων πυργκαγιών στην χώρα. Συνέβη μάλιστα αρκετά νωρίς. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συνθήκες καύσης, θα πρέπει να περιμένουμε σφοδρότερες πυρκαγιές», ανέφερε ερωτηθείς για το πώς αναμένεται η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει τις δασικές
πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει φέτος στον τομέα της αντιμετώπισης των περιαστικών δασικών πυρκαγιών για να μην θρηνήσουμε θύματα, σημείωσε: «Οι περιαστικές δασικές πυρκαγιές, παρουσιάζουν πολλές ιδιαιτερότητες η μεγαλύτερη είναι ότι προτεραίοτητα δεν δίνεται στην διασφάλιση του δάσους, αλλά στην προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Προέχει να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα σχέδο εκέννωσης των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου που θα γίνει εκ των προτέρων γνωστό στους πολίτες και θα υπάρχει σήμανση των δρόμων. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο τρίπτυχο έγκαιρη ανίχνευση και ειδοποίηση, ασφαλής απομάκρυνση και επιτυχημένη και συντονισμένη καταστολή. Σε αυτό τον τομέα η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και καινοτόμα».