Πολιτική αντιπαράθεση για την ελευθεροτυπία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είχαν στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Εξ’ αφορμής της αεροπειρατείας του λευκορωσικού καθεστώτος Λουκασένκο στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους προκειμένου να συλληφθεί δημοσιογράφος – ακτιβιστής, οι δύο πολιτικοί είχαν διένεξη σχετικά με την δημοσιογραφία και τα συμπαρομαρτυρούντα στην χώρα μας.
Ειδικότερα, ως απαράδεκτη ενέργεια χαρακτήρισε την αεροπειρατεία ο κ. Βορίδης, κάνοντας λόγο ότι το καθεστώς Λουκασένκο παραβιάζει «συστηματικά και κατ’ επανάληψη» τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Λευκορωσία.
Παράλληλα, εκτίμησε, ότι δεν θα προκληθεί ζήτημα ασφαλείας στον τουρισμό μας, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πτήση ξεκίνησε από την Αθήνα. «Δεν θα μας κάνει ζημιά στον τουρισμό. Πώς θα μπορούσαμε εμείς να ξέρουμε τι κάνουν κάποιοι που παρακολουθούν ή προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιον. Η γνώμη μου είναι όχι. Δεν έχουμε δυνατότητα να ξέρουμε την αποστολή κάθε ανθρώπου» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης τόνισε την ανάγκη να λάβει αποφάσεις η ΕΕ, κάνοντας λόγο παράλληλα ότι η περασμένη χρονιά άφησε πολλά πλήγματα στους δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου.
Αναφερόμενος δεν στην Ελλάδα είπε: «Η χώρα μας, δεν έχει σχέση με τον Λουκασένκο, όμως η ελευθερία του Τύπου πηγαίνει προς τα κάτω. Επιδεινώνεται. Υπάρχει πρόβλημα στην ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Για τώρα μιλάμε. Έχουμε νεκρό δημοσιογράφο, διώξεις εναντίον δημοσιογράφους και σταθμών. Οι δημοσιογράφοι είναι στο στόχαστρο όλων των εξουσιών. Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε εδώ και χρόνια να αλλάξει η νομοθεσία περί Τύπου».
Στην συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Φίλη έσπευσε να απαντήσει άμεσα ο κ. Βορίδης.
«Το θεσμικό οπλοστάσιο στην Ελλάδα είναι ισορροπημένο και επαρκές. Βεβαίως υπάρχει ελευθεροτυπία, ελευθερία λόγου, οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν ελεύθερα την δουλειά τους, όμως και αυτοί έχουν κανόνες δεοντολογίας. Ούτε με το πρόσχημα της ελευθεροτυπίας ο καθένας μπορεί να διακινεί ή να λέει ότι θέλει» σημείωσε.
«Οι δολοφονίες δημοσιογράφων και του αείμνηστου Καραϊβάζ, πρέπει να απασχολήσουν. Όμως αν κάποιος αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα ελευθερίας του τύπου, να δούμε ποια είναι αυτά. Στόχος πρέπει να είναι μια υπεύθυνη και ελεύθερη δημοσιογραφία» πρόσθεσε.
Ο κ. Φίλης επέμεινε, κάνοντας λόγο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπραξε κάτι «ατιμωτικό εις βάρος του τύπου με την λίστα Πέτσα» αλλά και «έχτισε προνομιακή σχέση με μέσα ενημέρωσης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι επιθέσεις στους δημοσιογράφους, αλλά και η εύνοια που δημιουργείται με μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα».
Με την διαλεκτική μέθοδο απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η δική μας η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε αυτόφωρο για να συλλάβει δημοσιογράφους; Η δική μας κυβέρνηση έβαζε συζύγους υπουργούς να μιλούν απευθείας με αστυνομικούς για να καθορίζουν ποιοι και πότε θα συλληφθούν; Η δική μας κυβέρνηση ελέγχεται σε προανακριτική γιατί προσπάθησε να φτιάξει φιλικά μέσα ενημέρωσης;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, με τον Νίκο Φίλη να απαντά ότι δεν συνελήφθησαν δημοσιογράφοι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.