Το «πράσινο φως» άναψαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την υλοποίηση του λεγόμενου πιστοποιητικό Covid, κατόπιν σχετικής πρότασης που είχε υποβάλλει η Ελλάδα.
Για να αποκτήσει κάποιος το πιστοποιητικό covid θα πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί, είτε να έχει αρνητικό τεστ PCR, είτε να έχει αναρρώσει από τη νόσο covid. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σωθεί ο τουρισμός.
Ο κάτοχος του πιστοποιητικού δεν θα χρειάζεται να μπει σε καραντίνα. Τα κράτη-μέλη, όμως, θα διατηρήσουν το δικαίωμα να επιβάλλουν καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από άλλο κράτος.
Για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών στις χώρες προέλευσης ο Έλληνες πρωθυπουργός πρότεινα να μην απαιτείται μόνο pcr test αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test. Όπως είπε, η χρήση του στην Ελλάδα αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο εργαλείο, για την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας.
Απρόθυμοι για εμβολιασμό οι ηλικιωμένοι
Κάθε προσδοκία ξεπερνάει το ενδιαφέρον των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στις ηλικίες 40 – 44 ετών επιτάχυνε τους εμβολιασμούς, που χθες «έσπασαν» το «φράγμα» των 5 εκατομμυρίων. Την Τετάρτη 26 Μαΐου η πλατφόρμα θα ανοίξει με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και για τις ηλικίες 35 – 39 ετών.
«Χθες η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών. Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς προς το στόχο μας: την Ελευθερία!» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% την επόμενη εβδομάδα, καθώς η Ελλάδα θα προσεγγίσει τις 5,8 εκατομμύρια δόσεις.
Παρ’ όλα αυτά, σε κρίσιμες ηλικιακές ομάδες οι «μαύρες τρύπες» παραμένουν. Χαρακτηριστικά, το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 80 ετών, δεν ξεπερνά το 65%.
Με βάση την πορεία των εμβολιασμών, υπολογίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου ο μέσος όρος των κρουσμάτων δεν θα ξεπερνά τα 1.000 σε εβδομαδιαία βάση.