Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο «φως» μετά και τα πρόσφατα περιστατικά σε Νέο Ηράκλειο και Καισαριανή, αναφορικά με τις συμμορίες ανηλίκων που δρουν σε πολλές περιοχές της Αττικής, με αποτέλεσμα αιματοβαμμένες, συχνά, συγκρούσεις, στο πλαίσιο ενός «παιχνιδιού» επίδειξης δύναμης και κυριαρχίας.
Κατά κύριο λόγο τα παιδιά αυτά προέρχονται από σχολεία, είναι παιδιά από 13 έως 16-107 ετών, και οργανώνονται σε ομάδες 20-30 ατόμων. Οι συγκρούσεις είναι στοχευμένες. Κάθε συμμορία έχει στα χέρια της τη λίστα με τα ονόματα των μελών της αντίπαλης συμμορίας της άλλης γειτονιάς, με αποτέλεσμα να κλείνονται ραντεβού θανάτου.
Οι συμμορίες ανηλίκων δρουν σε Παγκράτι, Καισαριανή Βύρωνα, Ζωγράφου, Πανόρμου, Γαλάτσι, Γλυφάδα και Αργυρούπολη, ωστόσο σχεδόν σε κάθε συνοικία της Αττικής όπως και στην περιφέρεια, συχνά σημειώνονται τέτοιου είδους συγκρούσεις.
Την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί 586 υποθέσεις με ανήλικους, ενώ 836 ανήλικοι συνελήφθησαν. Μόνο μέσα στο 2020 καταγράφηκαν 132 υποθέσεις σωματικών βλαβών σε ανήλικους, με 194 ανήλικους να συλλαμβάνονται.
«Είναι παιδιά, δεν υπάρχουν κακές περιοχές ή κακές οικογένειες, και μπορούμε το φαινόμενο να το συναντήσουμε παντού. Οι συλλήψεις είναι πολλές. Αυτά τα παιδιά 13-14 ετών δεν έχουν δουλειά να είναι μέσα στην αστυνομία ή μέσα στα δικαστήρια κατηγορούμενοι. Και εδώ η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουν οι γονείς που είναι το παιδί τους και με ποιον συναναστρέφεται. Οι γονείς οφείλουν να είναι σε εγρήγορση. Ένα παιδί 13 ετών είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν οι γονείς που πηγαίνει και τι κάνει. Για αυτό υπάρχει και το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκων. Οι συλλήψεις είναι πολλές. Αυτά τα παιδιά όταν φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων στιγματίζονται. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε τέτοια δουλειά εμείς», σχολίασε σχετικά ο κ. Σπήλιος Κρικέτος, Γ.Γ. Αστυνομικών Υπαλλήλων της Δυτικής Αττικής.
Ο ίδιος, αναφερόμενος και στην εξέλιξη των ερευνών για την άγρια δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά, σημείωσε ότι «Εμείς οι αστυνομικοί οφείλουμε να μη λέμε τίποτα για αυτές τις υποθέσεις, γιατί μια ανάκριση ή μία έρευνα είναι αποτελεσματική όταν λέμε λίγα πράγματα. Δεν πρέπει να δίνουμε στοιχεία είτε ξέρουμε, είτε δεν ξέρουμε. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους αρμόδιους. Να κάνουμε υπομονή και να έχουμε εμπιστοσύνη».