Από το 1904 μέχρι το 1908, όταν η Ναμίμπια ονομαζόταν Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική, ο στρατηγός Λούθερ Βον Τράθα ενορχήστρωσε και εκτέλεσε το αποτρόπαιο σχέδιο της εξάλειψης των φυλών Χερέρο και Νάμα σκοτώνοντας περισσότερους από 80.000 ανθρώπους. Όσοι επέζησαν υπέφεραν βασανιστήρια, καταναγκαστικά έργα και κακουχίες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εκδιώχθηκαν χωρίς νερό και τροφή στην έρημο Καλαχάρι.
117 χρόνια μετά η Γερμανία παραδέχεται πως διέπραξε γενοκτονία στην αφρικανική χώρα.
«Σήμερα επισήμως αναφερόμαστε στα γεγονότα με το όνομά τους: γενοκτονία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Η Γερμανική κυβέρνηση παρά την αναγνώριση των εγκλημάτων προσφέρει ως “κλάδο ελαίας” ένα αναπτυξιακό πακέτο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και όχι αποζημιώσεις
Συγχώρεση για τα όσα δεν έπραξε το 1995 η Γαλλία ζήτησε ο Πρόεδρος Μακρόν από τους επιζώντες της γενοκτονίας της Ρουάντα.
«Μόνο όσοι έζησαν εκείνη τη νύχτα μπορούν ίσως να συγχωρέσουν, και να δώσουν και σε εμάς το δώρο να συγχωρήσουμε τους εαυτούς μας» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πρωτεύουσα της χώρας Κιγκάλι τόνισε πως η χώρα του μπορεί να μην έβαψε τα χέρια της με αίμα αλλά δεν έκανε όσα όφειλε για να αποτρέψει μία από τις μεγαλύτερες σφαγές στην σύγχρονη ιστορία.
Μέσα σε 100 ημέρες από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο του 1994 περισσότεροι από 800.000 Τούτσι εκτελέστηκαν ή κατακρεουργήθηκαν από τον στρατό, τις «ομάδες θανάτου», καθώς και από πολίτες Χούτου που αναγκάστηκαν υπό την απειλή των όπλων να δολοφονήσουν τους γείτονες τους. Τουλάχιστον 500.000 γυναίκες και κορίτσια των Τούτσι βιάστηκαν συστηματικά και βάναυσα.