Στην επίσκεψη Τσαβούσογλου είναι στραμμένοι οι προβολείς και στις συναντήσεις που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια. Λίγες ώρες πριν σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα» περιγράφει τις προϋποθέσεις για την επίλυση των διαφορών, όπως λέει, με την Ελλάδα. Πάντως πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται να επιδιώξει να μετατρέψει σε επικοινωνιακή φιέστα για το εσωτερικό ακροατήριο στην Τουρκία την επίσκεψη στη Θράκη, όπου οι πομάκοι έχουν ήδη προειδοποιήσει: «Είστε ανεπιθύμητος στα χωριά μας»
Τις προϋποθέσεις για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία όπως τις θεωρεί η Άγκυρα περιγράφει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου λίγες ώρες τις συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια.
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για θαλάσσια σύνορα στα 12 ναυτικά μίλια εκτός του Αιγαίου και προσφυγή στην Χάγη κατόπιν διμερούς συμφωνίας στα επιμέρους θέματα. Και αφού ξεκαθάρισε πως η διευθέτηση των χωρικών υδάτων θα ήταν ένα θετικό βήμα εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε την Ελλάδα και τους συμμάχους της ότι η Τουρκία είναι ικανή για όλα.
«Για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας η προτίμησή μας είναι η διπλωματία και διάλογος αλλά είμαστε ικανοί να πάμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που η γειτονική μας Ελλάδα ή άλλες χώρες επιλέξουν.»
«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε. είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική.»
Ο Μεβλουτ Τσαβουσογλου αναφέρθηκε και στις έρευνες που διεξήγαγε τον περασμένο Αύγουστο στην ανατολική μεσόγειο το Ορουτς Ρεις υποστηρίζοντας ότι ήταν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Το ORUC REIS διεξήγαγε τις δραστηριότητές του σε περιοχές εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και των ελληνοκυπρίων.»
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο που αποτελεί εμπόδιο για το αφήγημα της γαλάζιας πατρίδας που προωθεί η Άγκυρα .
«Η ελληνική θέση σε σχέση με το Καστελόριζο είναι απλά παράλογη. Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και τη Μεσόγειο εντέλλον ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ,όπως ελπίζουμε να επιτύχουμε ,πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας.»
Με ανακοίνωση τους χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο τον Μεβλουτ Τσαβουσογλου και πλέον αποτελεί persona non grata και του ζητούν να μην περιοδεύσει στην περιοχή.
Λίγο πριν την άφιξη του Τούρκου υπουργού εξωτερικών η Άγκυρα ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές της εξέδωσε NAVTEX για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο Σάμο και Ικάρια.
Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Γουέντι Σέρμαν συναντούσε στο Ντολμαμπαχτσέ το δεξί χέρι του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν – η υπουργός επισκέφθηκε ΚΑΙ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Ποιο θα είναι το πρόγραμμά του Τσαβούσογλου -Ποιοι θα τον συνοδεύουν;
Στις 10 το πρωί αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης κι αμέσως θα μεταβεί στην Κομοτηνή. Η πρώτη στάση του θα είναι το γενικό προξενείο της Τουρκίας. Ακολουθώς θα γευματίσει με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό στα Θάμνα. Θέλει να επισκεφθεί το μεγαλύτερο μειονοτικό Λύκειο της περιοχής, δεν έχει ξακαθαρίσει αν θα επισκεφθεί και την Ξάνθη.