Tι πρόγραμμα ακολούθησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη στιγμή που το αεροσκάφος το οποίο τον μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Από την μία έδειξε ότι σκοπεύει να τηρήσει μία προκλητική στάση, αφού με το που πάτησε σε ελληνικό έδαφος αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα σε ανάρτησή του στο τούιτερ, από την άλλη όμως η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη.
Το αεροσκάφος με το οποίο ταξίδεψε από την Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης σήμερα το πρωί
Τον υποδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και η πομπή έφυγε για την Κομοτηνη για το Γενικός Προξενείο της Τουρκίας.
Δεν πρόλαβε να πατήσει ελληνικό έδαφος και άρχισε τις προκλήσεις καθώς από το πρώτο κιόλας τουίτ που ανέβασε έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα
«Στην Ελλάδα για συναντήσεις με μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και συζητήσεις για τις διμερείς μας σχέσεις.».
Η πρώτη απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ενδεικτική του κλίματος ενόψει των συναντήσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αύριο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια
«Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.».
Έξω από το τουρκικό προξενείο μαζεύτηκαν εκτός από δημοσιογράφοι και άντρες της ασφάλειάς του και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας..
Από τις 11.00 το πρωί έχει επαφές με μειονοτικους στο Γενικό προξενείο κομοτηνης
Έμεινε εκεί για 45 λεπτά και συναντήθηκε με του ψευτομουφτήδες της Ξάνθης και τη Κομοτηνής… Λίγο μετά τουίταρε κάνοντας ξανά όγο για τουρκική μειονότητα.
«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας»
Όπου αντιλαμβανόταν την παρουσία μουσουλμάνων πλησίαζε να τους μιλήσει.
Και οι αναρτήσεις με αναφορές περί τουρκικής μειονότητας συνεχίστηκαν..
«Τονίσαμε ότι είμαστε πάντα και αποφασιστικά στο πλευρό της τουρκικής μειονότητας στον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους και υπογραμμίσαμε για άλλη μια φορά την ισχυρή υποστήριξή μας».
Δεύτερη στάση του το λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ όπου τον περίμεναν 20-30 μαθητές . Ξεναγήθηκε ενώ οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν μπήκαν μέσα.
Μέσα μπήκε μόνο η συνοδεία του από την Τουρκία ενώ στα κάγκελα του σχολείου και στα μπαλκόνια των σπιτιών τριγύρω μαζεύτηκε κόσμος μήπως καταφέρει να τον δει όση ώρα εκείνος συζητούσε με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για τα θέματα που τους απασχολούν…
«Μας ρώτησε πόσες τάξεις είμαστε, πόσοι μαθητές και είπε ότι θα ανταλλάξουμε δασκάλους εδώ και στην Τουρκία».
Δεν είπε όπως μόνο αυτά. Λίγο μετά την αναμνηστική φωτογραφία που έβγαλε με τα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο μίλησε ξανά για τουρκική μειονότητα..
«Τα παιδιά της τουρκικής μειονότητας όλων των ηλικιών έχουν εκπαίδευση σε καλύτερες συνθήκες και είναι σημαντικό ότι είναι στη μητρική τους γλώσσα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους συγγενείς μας να λύσουν αυτά τα προβλήματα.»
«Είπε ότι αν οι σχέσεις δύο κρατών δεν είναι καλές το θέμα της μουσουλμανικής, της τουρκικής μειονότητας είναι θέμα της ανθρωπότητας»
Το μεσημέρι γευμάτισε στο χωριό Θαμνά έξω από την Κομοτηνή…
Τελευταίος του σταθμός ήταν να επισκεφτεί τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος είχε καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια καθώς είχε δημοσιεύσει διακηρύξεις περί τουρκικής μειονότητας
«Μας τιμά ιδιαίτερα που ήρθε στον τάφο του πατέρα μου. Είναι οικογενειακός φίλος..»
Συμβολικά μαζί φύτεψαν έναν πλάτανο και στη συνέχεια ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο αεροδρόμιο από όπου αναχώρησε για την Αθήνα.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ρομπόπουλο η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπορεί να χαρακτηριστεί μετρημένη και μετριοπαθής. Έκανε συναντήσεις περιορισμένες και το δείπνο στα Θάμνα ήταν με λίγα άτομα.
Από την στιγμή που προσγειώθηκε στο twitter τα μηνύματα είχαν πολύ διαφορετικό ύφος, ενώ οι Έλληνες δημοσιογράφοι ήταν αποκλεισμένοι από την περιοδεία.