Με θερμά λόγια και μακριά από το κλίμα που υπήρξε στην Τουρκία, Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν να κινηθούν σε ζητήματα χαμηλότερης πολιτικής που δεν προσφέρονται για εντάσεις και ανακοίνωσαν πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για:
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ
- Κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας
- Αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών COVID για ταξίδια
Η αποτίμηση των επαφών είναι θετική λένε κυβερνητικές πηγές, η ατμόσφαιρα υπήρξε φιλική και είναι χαρακτηριστικά και τα συγχαρητήρια που έδωσε ο Νίκος Δένδιας για την κατάκτηση του τροπαίου από την Εφές Ανατολού.
Πλήρης επίγνωση των διαμετρικά αντίθετων θέσεων
«Η σημερινή συνάντηση (σ.σ. εννοεί την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα) ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Δένδιας.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας στο τετ α τετ με τον κ. Τσαβούσογλου εξετάστηκε το σύνολο των διμερών ζητημάτων που απασχολούν Αθήνα και Άγκυρα καθώς και των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι «σκοπός της συνάντησης είναι μια πρώτη συνεννόηση και αν καταστεί δυνατόν η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου».
Στο πλαίσιο ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι «συμφωνήθηκε περιορισμένος κατάλογος μέτρων οικονομικής συνεργασίας» όπως η «αμοιβαία αναγνώριση» των πιστοποιητικών covid19 ώστε να δοθεί η δυνατότητα να στηριχθεί ο Τουρισμός στις δύο χώρες με εκατέρωθεν επισκέψεις Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.
Χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Για συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις έκανε λόγο από την δική του πλευρά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Ο Μ. Τσαβούσογλου, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επεφύλαξε η ελληνική πλευρά και επιβεβαίωσε τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για επιτάχυνση διμερών διαπραγματεύσεων που αφορούν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα.
«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.
Συμφωνία σε 25 θέματα
Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.
Σε πολιτικό επίπεδο, όπως κι ο Νίκος Δένδιας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το οποία θα πρέπει να επιλυθούν βάσει σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» τόνισε.
Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως από πλευράς Άγκυρας υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία.
Συζητήσεις για ημερομηνία νέων διερευνητικών
«Υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία, είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια βούληση από την Ελλάδα».
Επίσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
Καρέ – καρέ η επίσκεψη Τσαβούσογλου
Το καλό κλίμα φάνηκε από νωρίς, όταν ένα ατέλειωτο κομβόι από αυτοκίνητα ξεκινάει για το Μέγαρο Μαξίμου. Σε μία από τις λιμουζίνες είναι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Έτσι άρχισε η κρίσιμη σημερινή ημέρα των Ελληνοτουρκικών επαφών.
Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου τον υποδέχτηκε ο Νίκος Δένδιας και ο μαραθώνιος των κρίσιμων επαφών ξεκίνησε με τη συνάντηση των 2 υπουργών με τον πρωθυπουργό στον απόηχο μίας Κυριακής που οι προκλήσεις δεν έλειψαν, ούτε όμως και τα θετικά στιγμιότυπα όπως ο θερμός εναγκαλισμός με τον Νίκο Δένδια στο δείπνο που είχαν.
Ο Τούρκος υπουργός δεν απέφυγε τις προκλήσεις νωρίτερα την Κυριακή, επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.
Και όμως την ίδια ώρα μιλούσε για θετική ατζέντα.
Αιγαίο: 51 τουρκικές παραβιάσεις ανήμερα της επίσκεψης Τσαβούσογλου
Η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο συνεχίστηκε και την Κυριακή, δηλαδή την ημέρα που ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επισκεπτόταν την Θράκη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 4 τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 καθώς και 6 ελικόπτερα προχώρησαν σε 51 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας.
Η Τουρκία ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί λένε οι ειδικοί και όλα για τις πραγματικές προθέσεις της θα φανούν στη συνάντηση στις 14 του μήνα Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση κράτησε σχεδόν μια ώρα, δηλαδή ένα τέταρτο περισσότερο από το προγραμματισμένο.
Αμέσως μετά, πεζοί, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου απόλαυσαν τον καλό καιρό και πήγαν στο υπουργείο Εξωτερικών για τις επαφές τους.
Το παρασκήνιο του τετ-α-τετ στο Μαξίμου
Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μετά από δύο άλλες επιλογές που εξετάστηκαν αλλά απορρίφθηκαν. Στον κατάλογο των πιθανών τοποθεσιών ήταν το λεγόμενο Γιαλί τζαμί στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, αλλά και ο τάφος του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ο σουλτάνος δεν έχει μεγάλα περιθώρια για να κινηθεί, από πάνω του κρέμεται ακόμα και η απειλή του ειδικού δικαστηρίου μετά τις καταγγελίες Πεκέρ πως ο Ερντογάν εξόπλιζε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Πεκέρ έχει προειδοποιήσει πως θα μιλήσει για τον ίδιο τον Ερντογάν και η Τουρκία περιμένει με κομμένη την ανάσα, ενώ τα εγκαίνια του σουλτάνου, που στόχο έχουν να ρίξουν σκιές στο κοσμικό κράτος, δεν είναι καλοδεχούμενα από όλους.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα πως η 14η Ιουνίου μπορεί να είναι μία μέρα όχι επαναπροσέγγισης αλλά οριστικής ρήξης με τον Μπάιντεν αν μέσα στο κρίσιμο 15νθήμερο ο Ερντογάν δεν βρει λύση για τους S-400.
Τουρκία: Πράκτορες της MIT συνέλαβαν τον ανιψιό του Γκιουλέν
Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέλαβαν στο εξωτερικό και έφεραν πίσω στην Τουρκία έναν ανιψιό του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, αντίπαλου του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι εξύφανε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του το 2016, μετέδωσαν σήμερα τα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Σελαχαντίν Γκιουλέν οδηγήθηκε στην Τουρκία από πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) μετά τη σύλληψή του σε μία χώρα η οποία δεν κατονομάστηκε.
Το Anadou, το οποίο δημοσιοποίησε μια φωτογραφία του υπόπτου με χειροπέδες ανάμεσα σε δύο τουρκικές σημαίες, δεν ανέφερε αν η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συμφωνία με τη χώρα όπου έγινε.
Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν κατηγορείται ως μέλος της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO», όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα το κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο τελευταίος, ο οποίος διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει επικεφαλής ενός ειρηνικού δικτύου ΜΚΟ και επιχειρήσεων και αρνείται κάθε εμπλοκή στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε στόχο τον Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.
Όμως ο Τούρκος πρόεδρος, άλλοτε σύμμαχος του Γκιουλέν στον οποίο είχε στηριχθεί ζωηρά, τον χαρακτηρίζει σήμερα επικεφαλής «τρομοκρατικής» οργάνωσης που είχε σκοπό να εισδύσει και να ανατρέψει την κυβέρνηση.