Στον απόηχο της συμφωνίας αλλά και της ανακοίνωσης για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τα επιτελεία των δυο χωρών ετοιμάζονται πυρετωδώς.
Την προετοιμασία για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν προωθούν σε όλα τα πεδία της διπλωματίας οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών συμμετέχοντας στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Το κλίμα μια εποικοδομητικής στάσης από την πλευρά της Άγκυρας ενισχύει η θετική ανταπόκριση του τουρκικού Τύπου
Από την πλευρά της Αθήνας, η επίσκεψη Τσαβούσογλου άφησε τα εξής δεδομένα:
- «Κλείδωσε» το ραντεβού κορυφής
- Υπάρχει προσδοκία για Καλοκαίρι με «ήρεμα» νερά στο Αιγαίο
- Μετά την περιβόητη διπλωματία των σεισμών κόμισε την Διπλωματία του εμβολίου
- Η Τουρκία υποσχέθηκε πως θα υπάρξει ενημέρωση για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου
Ενδυνάμωση των ελληνικών ΕΔ
Το παρελθόν συναντά το παρόν και μαζί με τα σωστά βήματα προδικάζουν ένα λαμπρό μέλλον. Αυτό ισχύει για την Πολεμική Αεροπορία που υποδέχτηκε σήμερα στο Τατόι το επετειακό αεροσκάφος «Spitfire», το θρυλικό πολεμικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση.
Η Αθήνα δεν σταματά να ενδυναμώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες χαίρουν αναγνώρισης από τους συμμάχους. Χαρακτηριστική περίπτωση η ένταξη της φρεγάτας Σαλαμίνα στην ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου «Σαρλς Ντε Γκωλ».
Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Άγκυρα δεν σταματά τις προκλήσεις με την παράτυπη NAVTEX που εξέδωσε για το ερευνητικό Tubitak Marmara να συνεχίζει να υφίσταται ενώ παράλληλα σε επετειακο βίντεο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που γιορτάζει τα 110 χρόνια της εμφανίζονται σαν κύρια θέατρα επιχειρήσεων η Ανατολική Μεσόγειος και η… Ελλάδα.