Συναγερμός σήμανε στην Κρήτη για τη νέα μετάλλαξη που έκανε την εμφάνισή της, χτυπώντας τρεις Κρητικούς, με τις υγειονομικές Αρχές να βρίσκονται επί ποδός ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωσή της.
«Με τη βοήθεια της περιφέρειας έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία εδώ και παρακολουθούμε ήδη αυτή τη μετάλλαξη εδώ και 14 ημέρες και βλέπουμε ότι επεκτείνεται στην Κρήτη. Δηλαδή έχει αρχίσει και εγκαθίσταται αλλά όχι σε τραγικά υψηλά νούμερα. Ελάχιστος αριθμός», σημειώνει ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας Ιατρικής σχολής Κρήτης.
Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα ένα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και από ένα στα κέντρα υγείας Εσταυρωμένου και Βιάννου.
«Τα κρούσματα αυτά έχουν εντοπιστεί πριν από δύο εβδομάδες. Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη αναρρώσει».
Τα περιστατικά αφορούν μόνιμους κατοίκους της Κρήτης και όχι τουρίστες, με τον ασθενή 0 να είναι πιθανόν ταξιδιώτης.
«Σίγουρα έχει έρθει από το εξωτερικό. Δεν δημιουργήθηκε εδώ αν αυτό εννοείτε. Τώρα το πώς ήρθε εδώ; Από κάποιον ταξιδιώτη προφανώς. Είτε Έλληνα, είτε ξένο. Και οι Έλληνες ταξιδεύουν πολύ, δεν είναι περίεργο».
Στη Νορβηγία και κυρίως στη Ρωσία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα αυτού του στελέχους που φέρει αρκετές ομοιότητες με εκείνο της Αφρικής και της Βραζιλίας.
«Φέρει μια σειρά από αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές είναι στην πρωτεΐνη spike στο σημείο 484, η οποία υπάρχει και σε άλλα στελέχη που θεωρούνται πιο επικίνδυνα όπως είναι το νοτιοαφρικανικό, το βραζιλιάνικο», λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη μειώνει ως ένα βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Τα mRNA της Pfizer και της Moderna φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Από το 95% να πέσει στο 88% π.χ».
Άγνωστο παραμένει το πόσο μεταδοτικό είναι το συγκεκριμένο στέλεχος με τους ειδικούς να συστήνουν ψυχραιμία.
«Δεν χρειάζεται πανικός»
Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, η νέα αυτή μετάλλαξη «δεν πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα αλλά πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή».
Τα εμβόλια για τον ιό προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό και από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, «με μια πολύ μικρή διαφορά, από το 95% στο 88%», σημειώνει ο καθηγητής.