Νέα πρόκληση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, καθώς ο Ερντογάν προανήγγειλε την έξοδο του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη Μεσόγειο, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ έθεσε και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι τις 14 Ιουνίου και την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο «σουλτάνος» ρίχνει λάδι στη φωτιά προαναγγέλλοντας έξοδο του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Μεσόγειο.
«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας “Γιαβούζ” βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, το «γεράκι της Άγκυρας» σε συνέντευξή του στην «Χουριέτ» θέτει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παραβλέποντας προφανώς εσκεμμένα το casus beli.
«Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας όπως και στην Κύπρο» υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ.
«Διαμετρικά αντίθετες οι δύο χώρες»
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Αθήνα με συνέντευξη του Νίκου Δένδια, τονίζει ότι οι θέσεις των δύο χωρών είναι διαμετρικά αντίθετες και πως στον Τσαβούσογλου τέθηκαν επιτακτικά όλα τα ζητήματα.
«Στην Τουρκία αντιλαμβάνονται σήμερα ότι η Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και με ενεργή εξωτερική πολιτική, έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Σε διπλωματικό επίπεδο ο Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε στο Βερολίνο την δυσαρέσκεια της Αθήνας από την μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 23 Ιουνίου.
Στο Μαξίμου… οι φρεγάτες
Σε στρατιωτικό επίπεδο το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη στην οποία, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργός Εθνικής Άμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς την ενίσχυσή του με τέσσερις νέες φρεγάτες.
«Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α Ιταλία, Ολλανδία» ανέφερε η ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τέλος, την Δευτέρα ξεκινά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα».