Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής της ΝΔ, και Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και το εργασιακό νομοσχέδιο.
Η διαχείριση της πανδημίας, η πορεία των εμβολιασμών και η ανησυχία για την επόμενη μέρα στην οικονομία
Αναφερόμενος στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι «Σε ανύποπτο χρόνο, όταν κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, εγώ είχα βγει και το είχα πει. Ήξερα ότι θα προκύψει αυτό το θέμα. Παρότι οι εμβολιασμοί στους γιατρούς είναι στο 85% και το ποσοστό για τους υπόλοιπους υγειονομικούς – τώρα με την επιλογή των εμβολίων – ανεβαίνει και αυτό, αν δεν φτάσουμε στο 90% εγώ είμαι έτοιμος να επαναλάβω τη θέση μου ότι στους υγειονομικούς πρέπει να σκεφτούμε τρόπους υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό».
«Η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και επιδημιολογικά και νοσοκομειακά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να την πατήσουμε όπως πέρυσι το καλοκαίρι και να νομίζουμε ότι αφήσαμε την πανδημία πίσω μας. Είναι ανάμεσά μας, απλά είναι σε ύφεση. Μόνος τρόπος να την ξεπεράσουμε είναι οι εμβολιασμοί, και για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμα και οι εμβολιασμένοι, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, με πρώτο και κυριότερο τη μάσκα», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
«Για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, είναι σημαντικό ότι είμαστε μακριά ακόμα από το επιθυμητό τείχος ανοσίας. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί δείχνει ότι και η πορεία των εμβολιασμών θα τραβήξει σε μάκρος», είπε από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης, και συνέχισε: «Η πανδημία φαίνεται να εμφανίζει τις τελευταίες μέρες οπισθοχώρηση, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει η κυβέρνηση, και πέρυσι το καλοκαίρι, και το επανέλαβε πρόσφατα, είναι ο εφησυχασμός που καλλιεργείται και η προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Χρειάζονται σαφή μέτρα, πλήρη επιδημιολογική επιτήρηση, ξεκάθαρα πρωτόκολλα για το πώς ανοίγει η κάθε οικονομική δραστηριότητα και κυρίως ο τουρισμός».
«Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση, δε θέλω να πω ότι δεν έχει υπάρξει ενίσχυση. Αλλά θεωρώ ότι ποσοτικά είναι απολύτως ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες. Έχει δοθεί αναστολή υποχρεώσεων και όχι παροχή ρευστότητας, όχι μείωση των χρεών. Το θέμα είναι και που έχει κατευθυνθεί η ενίσχυση, που πάει πάντα στους ίδιους. Βλέπουμε ενισχύσεις καθυστερημένες που έρχονται κατόπιν εορτής. Η οικονομία δεν ανοίγει με το πάτημα ενός κουμπιού. Χρειάζεται στήριξη σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πολιτική αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο
Μιλώντας για το θέμα του εργασιακού νομοσχεδίου, και στο κατά πόσο ήταν η σωστή στιγμή για τέτοιες αλλαγές στα εργασιακά, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι «Παρότι εχθές για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός με απόλυτα σαφή τρόπο είπε ξεκάθαρα ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ήδη έχει περάσει το μισό αυτής της τετραετίας. Βασικά πράγματα τα οποία ονομάζουμε μεταρρυθμίσεις και τα οποία είχαμε παρουσιάσει ως δεσμεύσεις μας δεν μπορούν να περιμένουν περαιτέρω. Χάρηκα που διευκρινίστηκαν συγκεκριμένα πράγματα για το νομοσχέδιο. Προβλέπω ότι μέχρι να ψηφιστεί στην ολομέλεια, θα δείτε ακόμα περαιτέρω διευκρινήσεις και βελτιώσεις. Νομίζω ότι δόθηκαν καταλυτικές απαντήσεις».
«Νομίζω ότι έχει υπάρξει από τη μεριά της κυβέρνησης προπαγάνδα που θα ζήλευε ακόμα και ο Όργουελ. Το νομοσχέδιο καταργεί το οχτάωρο, μειώνει τους μισθούς, επιβάλει δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση και διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Αυτές οι συνθήκες δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι η Ελλάδα θα είναι μια χώρα φθηνής εργασίας. Η εξέλιξη αυτή μας πάει πολλές δεκαετίες πίσω», απάντησε ο κ. Χαρίτσης.
Απαντώντας, τέλος, στο γιατί προχωράμε σε εξευρωπαϊσμό του εργασιακού πλαισίου, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι «Είναι εύλογο το ερώτημά σας. Μη θέλετε όλα να τελειώσουν τα πρώτα δύο χρόνια. Περιμένετε να μας κρίνετε συνολικά στα 4 χρόνια. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα όλα αυτά θα γίνουν».