Την άμεση ενημέρωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, ώστε να κινούνται άμεσα οι δικαστικές διαδικασίες με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις, ζητά με έγγραφο του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, σε απάντηση της αναφοράς που είχε υποβάλει πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με την κίνηση του αυτή θέτει σε άμεση ετοιμότητα τις εισαγγελικές αρχές για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της βαριάς παραβατικότητας.
Ο κ. Πλιώτας κάνει λόγο για ανάγκη εγρήγορσης των προανακριτικών, ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών για σε βάθος, ταχύτερη και πληρέστερη έρευνα στις υποθέσεις του Οργανωμένου Εγκλήματος με τήρηση βεβαίως των νομίμων δικονομικών διαδικασιών.
Τι αναφέρει ο εισαγγελέας
Ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου στο έγγραφο του, που απευθύνεται στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, σημειώνει ότι οι «Εθνικές Αρχές Ασφαλείας που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες οφείλουν να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό, και να διατάσσεται εξαιρετικώς υπό τους όρους του άρθρου 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».
Επίσης ο κ. Πλιώτας αναφέρει ότι θα εξετάζεται σε κάθε υπόθεση οργανωμένη εγκλήματος και «η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή» σημειώνοντας ότι ανάλογη διαχείριση έχει ήδη συμβεί πολλές φορές.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει ότι υπάρχουν εισαγγελείς αρμόδιοι για τα ναρκωτικά, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα που ενώ σε ό,τι αφορά τη λήψη νομοθετικών μέτρων για θωράκιση της κοινωνίας από τη βαριά εγκληματικότητα επισημαίνει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι στην αρμοδιότητα της πολιτείας και όχι των δικαστών.
«Οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της πολιτείας, ούτε πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής η εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».