Με τους περισσότερους πρόθυμους να έχουν ήδη εμβολιαστεί, έρχεται η σειρά αυτών που διστάζουν να σηκώσουν μανίκια. Οι λόγοι, όπως αποκαλύπτουν στην κάμερα του LIVE NEWS, είναι πολλοί.
«Αρχικά δεν εργάζομαι για να είναι υποχρεωτικό κι επίσης δεν έχει δοκιμαστεί σε πολλούς», «οι γονείς μου το έκαναν αλλά εγώ δεν θα το κάνω για κανένα λόγο γιατί νιώθω υγιής, είμαι μια χαρά» και «δεν θα το κάνω καθόλου και για χριστιανικούς λόγους» είναι μερικές από τις δηλώσεις των πολιτών.
Για τους περισσότερους πάντως, οι σπάνιες αλλά υπαρκτές παρενέργειες των εμβολίων αποτελούν την κύρια αίτια του δισταγμού τους.
Ο εμβολιασμός γίνεται θέμα συζήτησης στα καφενεία όλης της χώρας. Στην Κρήτη οι τόνοι πολλές φορές ανεβαίνουν. Ο 75χρονος Μάνθος ανήκει στο 30% των 60 ετών και άνω που παραμένει ανεμβολίαστο. «Κι αν νοσήσω τι έγινε; Μια φορά που είναι να πεθάνουμε ας πεθάνουμε» υποστηρίζει.
Και οι νέοι όμως δεν πάνε καλύτερα. Μόλις το 20% των τριαντάρηδων έχει εμβολιαστεί με αρκετούς να δηλώνουν άτρωτοι απέναντι στον ιό.
Προνόμια για τους εμβολιασμένους
Σε μια δήλωση βόμβα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται από Φθινόπωρο η είσοδος στην εστίαση σε μη εμβολιασμένους πελάτες.
«Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτός από τη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων φαίνεται πως επισπεύδεται και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Θα γίνει και η συζήτηση των υποχρεωτικών εμβολιασμών εργαζομένων υγειονομικών και εργαζομένων σε δομές φιλοξενίας» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πως «πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας».
Μόνο 5 από τους 392 διασωληνωμένους είχαν εμβολιαστεί με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως μόλις χτιστεί το τείχος ανοσίας, οι μόνοι που θα κινδυνεύουν να νοσηλευτούν είναι οι ανεμβολίαστοι.
Οι εισηγήσεις των ειδικών
Όπως φαίνεται η επιτροπή των ειδικών έχει αποφασίσει να ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της μουσικής στην εστίαση, με πιθανότερη ημερομηνία την 12η Ιουνίου, αν και αρκετοί από τους λοιμωξιολόγους επέμεναν να δοθεί το πράσινο φως μετά τις 15 Ιουνίου.
Όσον αφορά στο ωράριο κυκλοφορίας, η εισήγηση της κυβέρνησης στους λοιμωξιολόγους είναι να παραταθεί κατά μία ώρα (δηλαδή μέχρι τις 01:30), όμως τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι ειδικοί.
Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου αναμένεται να αλλάξει το καθεστώς τέλεσης των γάμων και βαπτίσεων, με τη δυνατότητα να υπάρχουν 200 καλεσμένοι στις εκκλησίες και τις δεξιώσεις.