Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους χωρίς να αποκλείει ακόμη και ένα θερμό καλοκαίρι. Τα δόντια του δείχνει ο Σουλτάνος και στις Ηνωμένες Πολιτείες εν όψει της συνάντησης του με τον Τζο Μπαιντεν λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα κάνει καμία έκπτωση και όλα αυτά με φόντο την αγορά των Ρωσικών S400.
Στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και στην συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν θα διαπιστωθεί εάν έχει υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων Αθήνας και Αγκύρας ενώ την ιδιά στιγμή ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την προκλητική του ρητορική που δεν αποκλείει ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι με φόντο τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής μεσογείου.
«Με πολλαπλές επεμβάσεις από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Λιβύη δώσαμε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες που ήθελαν να εγκλωβίσουν η χώρα μας στα παράλιά της .»
Ο Τούρκος πρόεδρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Μπαιντεν σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες πολιτείες που μετά την αγορά των ρωσικών s-400 βρίσκονται στο ναδίρ. O Σουλτάνος πάντως φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα κάνει καμία έκπτωση και για κανέναν θέμα.
Στη σύνοδο αυτή θα εξετάσουμε με τους ομολόγους μας τα θέματα που έχουμε στην ατζέντα μας. Δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε υποχώρηση.
Το μόνο που περιμένουμε από τα μέλη της συμμαχίας σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή είναι να δείξουν σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και τις ευαισθησίες για την ασφάλεια της χώρας μας.
Λίγο πριν την συνάντηση Μπαιντεν-Ερντογαν, ο πρόεδρος της αμερικάνικης επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ απευθυνόμενος προς των Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Αντόνι Μπλινκεν ζήτησε να μάθει εάν θα τεθεί στην συνάντηση των δυο ανδρών και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
«Η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο κατά την γνώμη μου, όταν απειλεί την Κύπρο και την ΑΟΖ της, όταν συμφωνεί για ΑΟΖ με την Λιβύη, κάτι μη αναγνωρισμένο, αλλά εμπλέκεται και στην οικονομική ζώνη της Ελλάδας.»
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών αφού χαρακτήρισε προβληματικές τις κινήσεις της Αγκύρας ως μέλος του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι ο Τζον Μπαιντεν θα θέσει ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ξεκαθάρισε πως η επικύρωση του δικαίου της Θάλασσας θα λειτουργήσει προς όφελος των ΗΠΑ
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S400 με κυριότερη την ακύρωση της αγοράς των f35 ενώ η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις αναμεσά στις δυο χώρες.
Η Ουάσινγκτον διαψεύδει τουρκικά σενάρια περί συμβιβαστικής φόρμουλας
Η Τουρκική πλευρά επιχείρησε τα τελευταία 24ωρα να στήσει ένα κλίμα ότι μπορεί να ψήνεται ένας συμβιωασμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους S400 ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε αποστάσεις από τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με τους S400.
Τονίζουμε ότι σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί την παραμονή των S-400 στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ το ρωσικό σύστημα και ότι θα αποδεχθεί στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου να ελέγχουν την εφαρμογή της συμφωνίας.
Μενέντεζ-Ρούμπιο: Νομοσχέδιο «φωτιά» για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας
Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.