Ήδη η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων στα γηροκομεία εχει «φούντωσε» για τα καλά.
«Στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Δεν χρειάζεται αλλαγή νόμου». Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης άνοιξε τη βεντάλια των επαγγελμάτων όπου ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνει υποχρεωτικός υπό τον φόβο της απόλυσης.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Ένας άνθρωπος που θέτει σε κίνδυνο τους υπολοίπους και τους συναδέλφους του δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Θες να θέσεις σε κίνδυνο τους άλλους, δικαίωμα σου αλλά μόνος σου…» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο να μας το επιβάλλει η εκάστοτε κυβέρνηση το να εμβολιαστούμε; Πώς είναι δυνατόν να είσαι υγειονομικός και να περιθάλπεις ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να μην έχεις εμβολιαστεί εν μέσω πανδημίας;» ανέφερε ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Βόλου Παύλος Μαλινδρέτος.
Κι όμως αρκετοί είναι οι υγειονομικοί που τάσσονται σθεναρά κατά της υποχρεωτικότητας.
«Διαφωνούμε με την υποχρεωτικότητα είναι προσωπική επιλογή του καθενός. Βάσει του συντάγματος είναι ιατρική πράξη και θα πρέπει να έχει την συγκατάβαση του κάθε πολίτη» σημείωσε ο οργ. γραμματέας ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, ενώ ο προϊστάμενος κλινικής Covid στο Λαϊκό, Νίκος Ορφανός υποστήριξε πως «εμείς στο Λαϊκό νοσοκομείο στην συντριπτική πλειοψηφία έχουμε εμβολιαστεί. Άρα χρειάζεται μόνο σωστή προσέγγιση και πειθώ όχι υποχρεωτικότητα».
Το Λαϊκό ωστόσο συνιστά φωτεινή εξαίρεση καθώς σε πολλά νοσοκομεία της χώρας το ποσοστό εμβολιασμών κυμαίνεται σε απογοητευτικά επίπεδα.
«Υποχρεωτικότητα σε οτιδήποτε δεν μπορεί να υπάρχει κανονικά. Αυτό είναι ατομικό δικαίωμα, ο καθένας κρίνει την επικινδυνότητα που έχει» σημειώνει ο Θωμάς Κατσικάρος, πρόεδρος των εργαζομένων στο «Μεταξά».
Όπως ισχυριζονται στο LIVE NEWS, οι υγειονομικοί, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία δεν είναι αρνητές, αλλά άτομα που δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών τους. «Ξέρω εργαζόμενες στο νοσοκομείο μας που θέλουν να γίνουν μητέρες. Ο γιατρός τους λέει επειδή έχουν προβλήματα και είναι σε θεραπεία, αφήστε το για λίγο αργότερα. Τι θ’ απαντήσει εδώ ο κύριος Μητσοτάκης; Υποχρεούστε;» τόνισε ο πρόεδρος εργαζομένων στο Λαϊκό, Τάσος Αντωνόπουλος.
Η συζήτηση επεκτείνεται και στο νομικό κομμάτι καθώς πολλοί θέτουν ζήτημα συνταγματικότητας. «Ναι, δεν θα μπορείτε να παρέμβετε στο σώμα ενός ανθρώπου χωρίς τη θέληση του. Αυτό είναι ένα ηθικό και ένα νομικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί τις επόμενες ημέρες» υποστήριξε ο Στέφανος Χατζηλιάδης, πρόεδρος εργαζομένων νοσ. Αγίου Δημητρίου.
«Μετά τον εμβολιασμό, μειώθηκε η πίεση»
Η δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων όπου εργάζεται η Έλενα Πασχαλέρη ήταν από τις τυχερές που δεν είχε κανένα κρούσμα κορωνοϊού, γεγονός στο οποίο συνέβαλε ο άμεσος εμβολιασμός όλου του προσωπικού. «Το λέω με χαρά δεν είχαμε κανένα κρούσμα και μόλις εμβολιαστήκαμε όλοι το γιορτάσαμε με πανό γιατί αμέσως η πίεση έγινε λιγότερη» σημείωσε η κυρία Πασχαλέρη.
Όπως επισημαίνει η ίδια στο LIVE NEWS, όλοι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση όχι όμως και το δικαίωμα να θέτουν σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι.
«Ν’ αποσυρθούν στην περίπτωση που φυσικά μπορούν να μην δεχτούν να εμβολιαστούν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να εκθέσουν σε κίνδυνο ευαίσθητες ομάδες» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.
«Θεωρώ τουλάχιστον λογικό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών τουλάχιστον της πρώτης γραμμής» υπογράμμισε ο πρόεδρος σωματείου εργαζομένων «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάντως, η αντιμετώπιση περί αντισυνταγματικότητας είναι εσφαλμένη ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό.
«Παράνομη η απόλυση για τον εμβολιασμό»
Μιλώντας στο LIVE NEWS ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση η άρνηση εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει ως κύρωση την απόλυση, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τον ίδιο και όχι τους τρίτους.
Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο θα μπορούσε η άρνηση κάποιου υπαλλήλου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να οδηγήσει σε παύση εργασιών και πληρωμών έως ότου περάσει η πανδημία ή εμβολιαστεί, όπως συνέβη στην Ιταλία που εφαρμόστηκε αυτό στο υγειονομικό προσωπικό.