Στο μέτωπο των εμβολιασμών και στην προσπάθεια να χτιστεί τείχος ανοσίας στα νησιά, Κύθνος, Μήλος και Σαντορίνη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, πλησιάζοντας το στόχο του καθολικού εμβολιασμού των κατοίκων τους. Στον αντίποδα, απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις άλλων νησιών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κέρκυρας και της Σάμου.
Τον έντονο προβληματισμό του για την απροθυμία ορισμένων νησιωτών να εμβολιαστούν και έτσι όχι μόνο να προστατευθούν οι ίδιοι αλλά και να προστατεύσουν τον τουρισμό της περιοχής του εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Κάτω των προσδοκιών βρίσκονται οι εμβολιασμοί στην Κέρκυρα, παρότι το νησί δοκιμάστηκε ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα από τον κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστικό πως στο mega εμβολιαστικό κέντρο αντί για 700 εμβολιασμούς την ημέρα πραγματοποιούνται το πολύ 200.
Η εκστρατεία «Γαλάζια Ελευθερία» δεν προχωρά, ωστόσο, με τις ίδιες ταχύτητες σε όλα τα νησιά. Όπως για παράδειγμα στη Σάμο, όπου έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση μόλις το 1/3 των κατοίκων. Η συμμετοχή είναι τόσο χαμηλή που το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Johnson and Johnson «πάγωσε» μέχρι νεοτέρας.
Νησιά με… ρεκόρ
Τις τρεις πρώτες θέσεις στην κούρσα για την ανοσία βρίσκουμε την Κύθνο (83,99%), τη Μήλο (77,14%) και τη Σαντορίνη (61,39%), ενώ μεγάλη ανταπόκριση στα ραντεβού το τελευταίο διάστημα καταγράφουν: Σαλαμίνα, Πάρος, Μύκονος, Λευκάδα και Θάσος.
Με σκοπό την τόνωση της εμβολιαστικής κίνησης, το Υπουργείο Υγείας στέλνει υπερπολλαπλάσιες ποσότητες εμβολίων της Pfizer στα νησιά που καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και, παράλληλα, σχεδιάζει άλλη μία καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού. Στόχος είναι στα τέλη Ιουνίου το 70% των ενήλικων κατοίκων στα νησιά να έχει θωρακιστεί έναντι του κορωνοϊού.