Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ αναφορικά με τις σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και το εργασιακό νομοσχέδιο, που έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στα ύψη.
Τα σχέδια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα προνόμια των εμβολιασμένων
«Είναι αλήθεια ότι είχαμε πρόσφατα δύο αποφάσεις, μία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μία από το ΣτΕ, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά. Κρίθηκε ότι είναι συμβατές με το σύνταγμα. Έχουμε μια πάγια αρχή στο ιατρικό δίκαιο , ότι οποιαδήποτε ιατρική πράξη γίνεται εφόσον το θέλει ο ίδιος ο ασθενής. Πιστεύω ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κυρίαρχο πολιτικά θέμα. Πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτική που ακολουθούν και άλλα κράτη, δίνοντας κίνητρα για τον εμβολιασμό και όχι ποινές. Ακόμα και αν η κυβέρνηση επιλέξει την υποχρεωτικότητα, οι όποιες κυρώσεις δε θα μπορούν να είναι δρακόντειες ούτε αντίθετες σε άλλες διατάξεις του συντάγματος. Άκουσα ότι τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται δε θα μπορούν να πάνε στο σχολείο. Αυτό είναι αντισυνταγματικό», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Γεωργιάδη, ότι καταλαβαίνει αν κάποιος επιχειρηματίας με τουριστική επιχείρηση απολύσει έναν εργαζόμενο που δε θέλει να εμβολιαστεί, ο ίδιος είπε ότι «Αυτό είναι αυτοδίκαια αντισυνταγματικό, και η ίδια η κ. Πελώνη “άδειασε” τον κ. Γεωργιάδη όταν της υποβλήθηκε σχετική ερώτηση».
«Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα και στην ΕΕ πηγαίνει πολύ καλά. Αυτό φαίνεται από την υποχώρηση στους θανάτους, στα κρούσματα και στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στους υγειονομικούς και στα νοσοκομεία, και στους ασθενείς που πάνε στα νοσοκομεία για άλλους λόγους, εκτός του κορωνοϊού. Όντως υπάρχουν ενστάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και πρέπει να συνεργαστούμε με την κοινωνία. Νομίζω ότι στους υγειονομικούς επιβάλλεται μια κάποιου είδους υποχρεωτικότητα. Για αυτό το θέμα πρέπει να βρεθεί μια λύση, προς τα εκεί δείχνει ο πρωθυπουργός. Δε θα χάνει κάποιος τη δουλειά του, αλλά μπορεί να αποσύρεται για ένα χρονικό διάστημα. Γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς, εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κύρτσος.
«Το θέμα της υποχρεωτικότητα μπορούμε να το δούμε κατά περίπτωση. Η πειθώ είναι πάντα προτιμότερη και αποτελεσματικότερη σε σχέση με την υποχρεωτικότητα. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αρκούν οι εμβολιασμοί. Χρειάζεται θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας, που δεν έχει γίνει. Χρειάζεται συστηματική αναλυτική επιδημιολογική επιτήρηση. Όλα αυτά έχουν εναποτεθεί στη λεγόμενη ατομική ευθύνη των self-tests. Για να αντιμετωπίσει κανείς την πανδημία πρέπει να αξιοποιήσει ένα πλέγμα μέτρων. Φυσικά υπάρχουν και τα εμβόλια, αλλά έχουν και σημαντική καθυστέρηση οι εμβολιασμοί σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις. Την υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς ή την προτεραιοποίηση για τους εκπαιδευτικούς, θα μπορούσαμε να την εξετάσουμε. Αλλά αυτά είναι λεπτά ζητήματα. Όλη αυτή την άρνηση την τροφοδοτεί η άγνοια αλλά και οι αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Δε γίνεται στα αεροπλάνα ο ένας να κάθεται δίπλα στον άλλο και στην εστίαση να έχουμε τρία μέτρα απόσταση», ανέφερε ο κ. Δελής.
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
«Νομίζω ότι είναι υπερβολική η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τέλη Ιουλίου έρχονται τα πρώτα 4 δις από την ΕΕ και θα αλλάξει η δυναμική της οικονομίας και της κοινωνίας. Θεωρώ ότι το εργασιακό είναι σε καλή κατεύθυνση. Υπήρξα δημοσιογράφος και η διαχείριση του χρόνου εργασίας πάντα με ενδιέφερε. Όλα αυτά λύθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά στην Ελλάδα δεν υπήρξε τέτοια πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση σπεύδει και καλύπτει ένα κενό συνδικαλιστικό. Η θεωρία της αριστεράς ότι οι εργοδότες θέλουν να συντρίψουν τους εργαζόμενους δε με βρίσκει σύμφωνο», σχολίασε ο κ. Κύρτσος αναφορικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.
«Προφανώς και θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για μια διάταξη που είναι και αντισυνταγματική και αντίθετη στο πνεύμα των καιρών. Η κυβέρνηση έχει βάλει στο ίδιο νομοσχέδιο που έχει ακραίες αντεργατικές ρυθμίσεις, και θετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών. Απαγορεύει το σύνταγμα να έχουμε νομοσχέδια με διατάξεις που δεν είναι άμεσα σχετικές μεταξύ τους. Αυτό δείχνει την εκτίμηση που έχει και η ίδια η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις της και προσπαθεί να τις εξωραΐσει. Στην ίδια τη Μέκκα του καπιταλισμού, την Αμερική, εγκαταλείπονται αυτές οι ακραίες ρυθμίσεις της Θατσερικής περιόδου. Στην Ελλάδα βλέπουμε συμπυκνωμένο Θατσερισμό που ούτε το ΔΝΤ δεν μας είχε πιέσει να εφαρμόσουμε. Το τελευταίο εμπόδιο που υπήρχε στο να είναι έκθετος ο εργαζόμενος σε αυτό που θέλει το αφεντικό, που ήταν η συλλογική σύμβαση εργασίας, παύει να υπάρχει», είπε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος.
«Η χαρά των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, δεν μπορεί να κρυφτεί. Γιατί αναμένεται απογείωση της κερδοφορίας τους, από τη στιγμή που θα αυξηθεί η εκμετάλλευση, από την περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Για τους εργαζόμενους είναι δηλητήριο αυτό το νομοσχέδιο. Έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδησή τους αμετάκλητα και θα τροφοδοτήσει σημαντικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Αυτό το νομοσχέδιο συνδέεται με το ταμείο ανάπτυξης και με την εκταμίευση. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη για την κυβέρνηση. Αντεργατικοί νόμοι που έφεραν όλες οι κυβερνήσεις. Είναι δυνατόν τα παιδιά με τα μηχανάκια να θεωρούνται συνεργάτες των πολυεθνικών εταιριών; Συνεργάτες τους θεωρεί ο νόμος», τόνισε κλείνοντας ο κ. Δελής.