Τα σκαμπανεβάσματα του καιρού, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να επηρεάσουν ποικιλοτρόπως την υγεία των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Σπαντιδέα, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παθολόγο και Κλινικό Φαρμακολόγο, οι βραχυχρόνιες καιρικές μεταβολές, σε ήπιο βαθμό, επηρεάζουν πολύ περισσότερο την ψυχολογική μας υγεία παρά την οργανική μας.
«Είναι γνωστό ότι η ψυχική μας διάθεση είναι αυτή που μπορεί να μεταβληθεί από λεπτό σε λεπτό, ενώ αντίθετα, για να παρουσιαστεί μια έξαρση ενός οργανικού νοσήματος χρειάζονται πιο παρατεταμένες καιρικές μεταβολές.
»Με αυτές τις καιρικές μεταβολές, τα πρώτα νοσήματα που επηρεάζονται είναι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, το άγχος και η κατάθλιψη, διάφορες αλλεργίες και μυοσκελετικά».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα άτομα που εμφανίζουν αυτά τα προβλήματα, με τις καιρικές αλλαγές, επηρεάζονται και ενδέχεται να παρουσιάσουν επιδείνωση.
Επιπλέον, οι απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο εύκολη νόσηση.
«Μπορούμε να κρυολογήσουμε πιο εύκολα», τονίζει ο κ. Σπαντιδέας, επισημαίνοντας ότι οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν και διαταραχές στον ύπνο.
Πώς θα προστατεύσουμε τον οργανισμό μας
Ζήτημα μπαίνει από εκεί και πέρα για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τις καιρικές αλλαγές.
«Ευτυχώς ο οργανισμός έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ήπιες καιρικές μεταβολές και τις περισσότερες τις απορροφά χωρίς να έχουμε σοβαρές επιπτώσεις. Υπάρχει όμως μια κατηγορία ευαίσθητων ατόμων, τα οποία έχουν την προδιάθεση με τις παραμικρές καιρικές μεταβολές να εκδηλώσουν νοσήματα.
»Τα άτομα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους το μετεωρολογικό δελτίο και να προετοιμάζονται κατάλληλα και ψυχολογικά αλλά και ενδυματολογικά. Τα μέτρα προφύλαξης αφορούν κυρίως τα υπερευαίσθητα άτομα», κατέληξε ο κ. Σπαντιδέας.