Ανατροπή με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς η επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται στην κυβέρνηση να σταματήσει ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Αstrazeneca χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και άνω. Η επιτροπή στηρίζει την απόφασή της στο γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα, ενώ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τς τελευταίες πληροφορίες, έχουν γίνει στη χώρα σχεδόν 7 εκατομμύρια εμβολισμοί. 2.750.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και με τις 2 δόσεις ή έχουν λάβει το μονοδοσικό σκεύασμα, ενώ 4.300.000 έχουν λάβει 1 δόση.
Η Επιτροπή εισηγείται να μην γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, ενώ παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια.
Επίσης, προτείνει σε όσους έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την πρώτη δόση του AstraZeneca να αλλάξουν, εφόσον το επιθυμούν, το ραντεβού τους με άλλο εμβόλιο.
Όσοι έχουν λάβει την 1η δόση του σκευάσματος, ενδέχεται να να κάνουν τη 2η με άλλο εμβόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχος του ΕΜΑ δήλωσε την Κυριακή πως οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών, εν μέσω φόβων για σπάνια πήξη του αίματος, αλλά και καθώς όλο και περισσότερα εμβόλια άλλων εταιρειών είναι διαθέσιμα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα κάτω των συγκεκριμένων ηλικιών, περιορίζοντας την χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.
Γαλλικό μοντέλο στα προνόμια των εμβολιασμένων
Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες θα ανακοινωθεί και επισήμως ποια προνόμια θα δοθούν στους εμβολιασμένους.
Συζητήσεις ωστόσο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εντός της κυβέρνησης, η οποία μέσω του Άκη Σκέρτσου, έχει διαμηνύσει πως εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.
Στον πυρήνα των διευκολύνσεων που εξετάζει η κυβέρνηση, βρίσκεται η σφαίρα της διασκέδασης και φαίνεται πως κερδίζει έδαφος το «γαλλικό μοντέλο», όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Ξέρουμε ότι στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα».