Κρίσιμες είναι οι συναντήσεις των κορυφαίων ηγετών στο περιθώριο της συνάντησής τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με επίκεντρο τη συμπεριφορά της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καιρίδη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτή ΝΔ, πέρα από την κρισιμότητα που έχει η Σύνοδος για τον Ερντογάν, κομβικής σημασίας είναι και για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.
«Είναι ένα πολύ κρίσιμο και σημαντικό ταξίδι για τον Μπάιντεν. Ήρθε, με ατζέντα την επανασυσπείρωση της Δύσης μετά την 4ετια Τραμπ. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, με τον ανταγωνισμό με την Κίνα που έχουν, να θέλουν την στήριξη της Ευρώπης και καλύτερες σχέσεις».
Το ταξίδι έχει πάει καλά, μέχρι στιγμής, για τον Αμερικανό πρόεδρο, με μόνο αγκάθι την Τουρκία.
«Ο Ερντογάν θα ήθελε μια συναλλακτική σχέση με τη Δύση, σε κάποια πράγματα να είναι με τη Δύση, σε άλλα όχι. Αυτό το είχε καταφέρει επί Τραμπ. Τώρα οι Αμερικανοί του βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό και του λένε να διαλέξει. Βεβαίως έχει και αυτός κάποια χαρτιά έχει χαρτιά, κυρίως το Αφγανιστάν».
Το πρόβλημα όμως ανάμεσα στις 2 χώρες είναι οι S-400, μετά και τον νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο λέγοντας ότι η Τουρκία οφείλει να τους μεταφέρει από το τουρκικό έδαφος.
Από την άλλη ωστόσο, σε περίπτωση που οι πύραυλοι απομακρυνθούν από την Τουρκία, θα υπάρχει ρήξη με τη Ρωσία, κάτι που θα επηρεάσει τη θέση του Ερντογάν στη Συρία και τον Καύκασο.
«Έχει μπλέξει. Πίστευε ότι θα μπορέσει να παίξει Ρωσία και Δύση και αυτός στο επίκεντρο ως πιο ισχυρός από ό,τι είναι στην ουσία. Έχει τον κίνδυνο τώρα ότι μέσα στο παιχνίδι μπορεί να πέσει στην τρύπα».
Κανένας συμβιβασμός δεν είναι εύκολος για τον Ερντογάν, καθώς από τη μία μπορεί να έρθει σε ρήξη με τους κυβερνητικούς του εταίρους και να υπάρξουν άμεσες πολιτικές εξελίξεις, από την άλλη οποιαδήποτε απόφαση επηρεάζει την ήδη πληγωμένη οικονομία.