Λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, η Ελλάδα προσήλθε με θετική ατζέντα στην σύνοδο του ΝΑΤΟ και στόχο να μην επαναληφθεί η ένταση που υπήρξε το περασμένο καλοκαίρι.
Κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο και να γίνει μία νέα αρχή χωρίς προκλήσεις.
«Ο πρώτος στόχος της ελληνικής πλευράς δεν μπορεί παρά να είναι το σπάσιμο του πάγου και η σχετική αποκατάσταση της διαπροσωπικής σχέσης των δύο ηγετών. Δεύτερος στόχος είναι να εδραιωθεί η κατάσταση αποκλιμάκωσης. Τρίτος στόχος είναι η έμφαση στη θετική διμερή ατζέντα», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Φίλης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαφές με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με στόχο να περάσει τις ελληνικές θέσεις για τη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να προωθηθεί ο διάλογος με την Αλβανία για την λύση σε διμερή ζητήματα.
Στην συνάντηση έκανε την παρθενική του εμφάνιση και ο Ζάεφ, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι ιστορική στιγμή για την χώρα μου η πρώτη σύνοδος για την Βόρεια Μακεδονία ως πλήρες μέλος».
Ο Ζόραν Ζαεφ διαβεβαίωσε την συμμαχία πως η χώρα του θα είναι αξιόπιστος εταίρος, πιστή στις αξίες του ΝΑΤΟ.
Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας και πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 5 μμ., ενώ θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά από την εκλογή του.
Αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».
Δεν είναι λίγα τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έρχεται στη Σύνοδο για να παρουσιάσει ατζέντα με οικονομικά ανταλλάγματα και με θέματα που έχουν να κάνουν με Ανατολική Μεσόγειο, με το επίκεντρο να αποτελεί πλέον η Κύπρος και όχι το Αιγαίο.
Στόχος του ΝΑΤΟ η συντήρηση της αποκλιμάκωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας
Να συντηρηθεί η αποκλιμάκωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο γενικός στόχος του ΝΑΤΟ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, πάνω στο τραπέζι υπάρχει πρόταση που διασφαλίζει την Αθήνα σε περίπτωση που η Τουρκία ξαναρχίσει τις προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ειδικότερα, οι νατοϊκοί σύμμαχοι θέλουν να καταστεί μόνιμη η σημερινή ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και παράλληλα μπαίνει πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που ένα κράτος νιώσει ότι απειλείται η ασφάλειά του ακόμη και από άλλο μέλος του ΝΑΤΟ τότε θα πρέπει να λογοδοτήσει στη Συμμαχία.
Με λίγα λόγια, εάν η Τουρκία ξαναξεκινήσει τις προκλήσεις τότε θα λογοδοτήσει στο ΝΑΤΟ που είναι σημαντικό για την Αθήνα.
Αυτό που αναμένεται από τη σημερινή Σύνοδο είναι η σύσφιξη των ευρωαμερικανικών σχέσεων και στο στόχαστρο μπαίνουν Ρωσία και η Κίνα. Από στρατηγικός εταίρος η Ρωσία πλέον μπαίνει στην κατηγορία «σοβαρή απειλή» για τη Δύση ενώ για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι η Κίνα αποτελεί «πρόκληση».