Στην «Κοινωνία ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο μίλησε ο κ. Βαγγέλης Παπανικολάου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και η κυρία Ναταλία Μπανιά.
Σε αναβολή του 1ου Συνεδρίου Γονιμότητας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι διοργανωτές μετά από τη γενικευμένη κατακραυγή την οποίαν προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ. «Καταλαβαίνω ότι το θέμα γονιμότητας είναι ευαίσθητο και θέλει προσοχή και ενσυναίσθηση. Μπορεί να προβάλει το μήνυμα με λάθος τρόπο. Είναι σκοτεινό και αγχωτικό[το σποτ]. Θα έπρεπε να εμψυχώνει τις γυναίκες σε αυτή την ηλικία να προσπαθούν», ανέφερε η κυρία Μπανιά, μια γυναίκα άνω των 40 ετών, που προσπαθεί να γίνει μητέρα.
«Η αλήθεια είναι πάντα στη μέση. Κάποια πράγματα γίνονται με καλή πρόθεση αλλά λάθος τρόπο. Αυτά που αναφέρει το σποτ είναι πραγματικότητα. Αυτό που θα έπρεπε να αναφέρει γιατί αντικατοπτρίζει μιας άλλης γενιάς γυναικολόγων είναι ότι “εμείς είμαστε δίπλα σας, να σας υποστηρίξουμε”. Να προωθήσουμε ότι οι γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας μπορούν μέσω της ψύξης ωαρίου να γίνουν μητέρες, υπάρχουν λύσεις. Το κόστος της εξωσωματικής είναι 3.000 ευρώ και το κράτος δίνει 350 ευρώ μετά το τέλος της προσπάθειας, μαζί με τα δωρεάν φάρμακα», ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Παπανικολάου.
«Δεν είναι δύσκολη ή χρονοβόρα η διαδικασία αλλά δεν σου δίνει για παραπάνω από 4 φορές να προσπαθήσεις με δωρεάν φάρμακα. Το κόστος, η ανταμοιβή είναι αρκετά μικρό, ενώ η υπογονιμότητα είναι ένα σοβαρό θέμα. Η κάθε φορά είναι γύρω στις 3.000 ευρώ», σημείωσε η κυρία Μπανιά.
«Η εξωσωματική έχει προχωρήσει, η 1η και η 2η φορά έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Η πρώτη φορά σε γυναίκα κάτω των 36 έχει ποσοστό επιτυχίας 50% και πάνω από 40 ετών το ποσοστό είναι 20%. Το θέμα είναι ότι η χώρα μας είναι ουραγός παγκοσμίως ως προς τον μέσο όρο γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν.»
«Είμαστε σε μια φάση προετοιμασίας μιας πρότασης από το Υπουργείο. Θα πρέπει να επιδοτηθεί η εξωσωματική. Η Βόρεια Μακεδονία επιδοτεί τρεις προσπάθειες. Να δημιουργηθεί ένα οικογενειακό επίδομα, που αν και εφόσον την αυξάνεις θα το λαμβάνεις. Μια συμβολή του κράτους προς τη νέα οικογένεια. Και να γίνουν διαθρωτικές αλλαγές μέσα στην κοινωνία. Και ο πατέρας και η μητέρα να διευκολύνονται όταν κάνουν το πρώτο παιδί.», υπογράμμισε ο καθηγητής, ενώ ερωτηθείς για το εμβόλιο σε εγκύους ή γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν σημείωσε: «Όλες οι γυναίκες που θέλουν να συλάββουν ή είναι έγκυες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Το AstraZeneca δημιουργεί σπάνια παρενέργειες, έχει πιο παλιά τεχνολογία, οπότε μπορούν να κάνουν mRNA εμβόλια.»
Ο κ. Αλέξανδρος Μεταξάκης πρώην ασθενής που αντιμετώπισε δύο θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις. «Θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί νωρίτερα. Μετά την δική μου περιπέτεια… Δεν έχω κάνει τη δεύτερη δόση αλλά και να ήθελα, απαγορεύεται. Αισθάνομαι αδικημένος. Αν γύριζα το χρόνο πίσω θα το άφηνα να ωριμάσει. Δεν το μετάνιωσα όμως γιατί μου έδωσε ένα μάθημα. Δεν έχω ξεκινήσει ακόμα τη νομική διαδικασία, βγήκα την Παρασκευή από το νοσοκομείο, ήμουν περίπου ένα μήνα νοσηλευόμενος. Στη δουλειά που θα επανέλθω στις αρχές του Ιουλίου. Θέλω να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Να προτείνω αν γίνεται πιο εμπεριστατομένος έλεγχος για τα εμβόλια και το ιστορικό του καθενός».