Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Με την κλιματική αλλαγή να είναι πιο γρήγορη και με την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων να είναι πιο ισχυρή από άλλοτε, τονίζουν πως έχει καταρρεύσει τα τελευταία τριάντα χρόνια και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων.
Φυτά και ζώα στα νερά της Μεσογείου εξαφανίζονται… Σύμφωνα με έρευνα, οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών όπως τα ψάρια, τα πτηνά και τα θηλαστικά στη μεσογειακή λεκάνη, μειώθηκαν κατά 20% τα τελευταία 30 χρόνια. Μείωση μάλιστα που αγγίζει το 52% στο πέλαγος και τις ακτές και το 28% στους υγροτόπους και τους ποταμούς.
Μεταξύ όλων των ειδών που καταγράφηκαν στη μελέτη, περισσότερο έχουν επηρεαστεί τα ψάρια, θύματα της υπεραλιείας. Έτσι, ο κόκκινος τόνος είδε τον ενήλικο πληθυσμό του να μειώνεται κατά 90%.
«Η πλειονότητα των ειδών υφίστανται απευθείας τα αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, το εύρος των οποίων αναμένεται να αυξηθεί στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών. Μια σημαντική αναλογία ειδών είναι ενδημικά στη μεσογειακή λεκάνη και αναπτύσσονται σε περιορισμένες περιοχές εξάπλωσης, που τα καθιστά ακόμη πιο ευάλωτα.»
Η Μεσόγειος, μια από τις περιοχές που περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών ειδών, είναι η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που περιβάλλεται από τρεις ηπείρους.
Το γεγονός ότι συγκεντρώνει 500 εκατ. κατοίκους, και 360 εκατ. τουρίστες τον χρόνο, την καθιστά ευάλωτη στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα της βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή.