Έντονος είναι ο προβληματισμός των πολιτών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την απόφαση χθες της Επιτροπής Εμβολιασμών να μη χορηγείται σε κάτω των 60 ετών.
Όπως λένε οι πολίτες, είναι έντονα προβληματισμένοι, με πολλούς να τρέχουν στα φαρμακεία για να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού τους με τον εν λόγω σκεύασμα.
«Έκανα την 1η δόση στις 4 Μαΐου και 2 μέρες μετά ανέβασα πυρετό 39. Πονούσα στο αριστερό μου χέρι, εκεί που έκανα το εμβόλιο. Το χέρι μου πρήστηκε, έκανα εξειδικευμένες εξετάσεις, φοβήθηκα πάρα πολύ», λέει η Μαρία Ορφανού.
Ο προβληματισμός της τώρα επικεντρώνεται στη 2η δόση, αφού όπως λέει, δεν ξέρει να θα κάνει το ίδιο εμβόλιο ή διαφορετικό σκεύασμα.
Ο προβληματισμός αυτός σκιαγραφεί τις απόψεις των περισσοτέρων που έχουν λάβει την 1η δόση του AstraZeneca.
«Πετύχαμε το αντίθετο από αυτό που θέλαμε»
Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημείωσε ότι η Επιτροπή πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήθελε, με τις χθεσινές ανακοινώσεις.
«Η Επιτροπή είχε το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ ό,τι επιθυμούσε με τη σύσταση που έκανε. Έλαβε την απόφαση να μετακινήσει την ηλικία από τα 30 και άνω στα 60 και άνω, για να ελαττώσει τη φοβία κυρίως νέων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που μπορεί πολύ σπάνια να πάθουν το περίεργο σύνδρομο της θρομβοπενίας και αιμορραγίας».
Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, η απόφαση ελήφθη βάσει της αλλαγής της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και της αποκλιμάκωσης που παρατηρείται στην πανδημία.
Ωστόσο, «με το σκεπτικό που παρουσίασε την απόφαση, που ήταν αρκετά δύσκολο να το καταλάβει κανείς, το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε η Επιτροπή».
«Ο λόγος που το άλλαξε, ήταν για να απαλλάξει από τη φοβία τις νέες γυναίκες που έχουν τρομοκρατηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca».
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, η απόφαση «ήταν καλή και σωστή για λόγους ψυχολογικούς, αλλά το σκεπτικό ήταν δύσκολο για τον κόσμο να το καταλάβει, δεν παρουσιάστηκε σωστά».
Πέρα από την ατυχή παρουσίαση της Επιτροπής, ο κ. Χρούσος τόνισε ότι και τα 4 εμβόλια που υπάρχουν στη χώρα είναι αποτελεσματικά και έχουν συντελέσει στο χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας.
Τόνισε ότι όλα τα εμβόλια έχουν επιπλοκές ωστόσο είναι ελάχιστες, ενώ σχετικά με τη 2η δόση του AstraZeneca σημείωσε ότι καλό θα ήταν όσοι έχουν λάβει την 1η χωρίς επιπλοκές, να κάνουν και τη 2η με το ίδιο σκεύασμα, καθώς η περίπτωση να εμφανιστεί παρενέργεια στη 2η δόση είναι μηδαμινή.
«Εγώ, αν είχα πάρει αυτό το εμβόλιο την 1η δόση, θα έκανα και τη 2η. Καταλαβαίνω τη φοβία. Πιθανόν αργότερα να ληφθεί η απόφαση να δοθεί ένα διαφορετικό εμβόλιο, όχι για ουσιαστικούς αλλά για ψυχολογικούς λόγους».
«Να δώσουν αμέσως εξηγήσεις»
Από τη δική της μεριά, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, σημείωσε ότι η Επιτροπή των Εμβολιασμών θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες για το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε.
«Όταν αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να δίνονται σαφείς οδηγίες από την Επιτροπή, γιατί δεν απευθύνεται σε γιατρούς αλλά σε απλό κόσμο που τον τελευταίο καιρό ακούει μόνο για θρομβώσεις. Λογικά προβληματίστηκε, λογικά βρίσκεται σε πανικό».
Η κ. Παγώνη τόνισε ότι «θα πρέπει άμεσα η Επιτροπή να δώσει σαφείς οδηγίες στον απλό κόσμο μετά από αυτό που έγινε χθες», ωστόσο υπογράμμισε πως όσοι έκαναν την 1η δόση με AstraZeneca και δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, θα πρέπει να κάνουν και τη 2η με το ίδιο σκεύασμα.
«Όσοι έχουν κάνει την 1η δόση με AstraZeneca και δεν είχαν θέμα θρόμβωσης ή θρομβοπενίας, καλό θα είναι η 2η δόση να γίνει από το ίδιο εμβόλιο».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, 470.000 πολίτες περιμένουν να λάβουν τη 2η δόση του εμβολίου και βρίσκονται σε έναν πανικό.
«Έχουν ακυρωθεί πολλά εμβόλια κάτι που θα πάει πίσω το θέμα του σχεδιασμού των εμβολιασμών. Αν πηγαίνουμε πίσω αντί μπροστά, τα πράγματα δε θα πάνε καλά», κατέληξε η πρόεδρος.