Μεγάλη αναστάτωση και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα σε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, προκάλεσε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο καλό θα ήταν να αποφεύγεται από τους πολίτες κάτω των 60 ετών.
H απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει να αποφεύγεται για τους πολίτες κάτω των 60 ετών, προκαλεί νέα δεδομένα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κυρίως για όλους όσοι έχουν μπροστά τους τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε κανονικούς ρυθμούς και να αποφύγει ενδεχόμενο χάος με μαζικές ακυρώσεις ραντεβού.
Ερωτήσεις & απαντήσεις για το AstraZeneca
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση με θρομβοπενία από το εμβόλιο της ΑΖ παραμένει αμετάβλητη στις ηλικίες 60 και κάτω.
Τι άλλαξε λοιπόν και οι επιστήμονες τροποποίησαν την εισήγησή τους;
«Επειδή η επιδημία έχει μειωθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα, ο κίνδυνος ένας νέος άνθρωπος να νοσήσει είναι πολύ μικρή, δεν έχει επομένως λόγο να πάρει ακόμα και μικρό ρίσκο να κάνει επιπλοκή», σημειώνει ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
1.300 πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca.
Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, είναι ασφαλές είναι να κάνουν και τη δεύτερη δόση, με το ίδιο εμβόλιο;
«Το εμβόλιο μετά τη δεύτερή του δόση είναι εξαιρετικά ασφαλές. Μιλάμε για ένα άτομο στο ένα εκατομμύριο να εμφανίσει, μετά τη δεύτερη δόση θρόμβωση με θρομβοπενία», λέει ο κ. Σμυρνάκης, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι εφικτός ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων.
Γιατί δεν δίνεται αυτή η επιλογή σε όσους διστάζουν;
«Τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουμε από τα εκατομμύρια εμβόλια με τη διπλή δόση. Επομένως για να είναι κανείς σίγουρος, πάει με τα πολλά δεδομένα», υπογραμμίζει ο Γιώργος Χρούσος.
Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν από το φθινόπωρο επί το χείρω, η Επιτροπή δεν αποκλείει την επιστροφή στις προηγούμενες συστάσεις για το εμβόλιο της ΑΖ.
Οι συστάσεις της Επιτροπής
Είναι εύλογο οι πολίτες να ανησυχούν για το τι πρέπει να κάνουν μετά απ’ όλα αυτά.
Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με AstraZeneca κι έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα μήνυμα στο κινητό που θα τους ενημερώνει για τη σύσταση της Επιτροπής να αλλάξουν, εφόσον το επιθυμούν, εμβόλιο.
Το αίτημα για την αλλαγή του εμβολίου θα μπορεί να υποβληθεί μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα «emvolio.gov.gr», κατόπιν αιτήματος του θεράποντα ιατρού, το οποίο και θα πρέπει να υποβληθεί ψηφιακά.
Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως όσοι το επιθυμούν, ακόμα κι αν είναι κάτω των 60 ετών, μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με AstraZeneca.
Ωστόσο, για τρεις κατηγορίες πολιτών υπάρχει ισχυρή σύσταση να το αποφύγουν. Πολίτες που παρουσίασαν θρόμβωση, με θρομβοπενία ή χωρίς, μετά την πρώτη δόση, καθώς και άτομα όλων των ηλικιών που έχουν ειδικό ιατρικό λόγο να κάνουν τη δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Και φυσικά όσοι είναι κάτω των 30 ετών, για τους οποίους εξαρχής υπήρχε οδηγία να επιλέξουν ένα από τα άλλα εμβόλια.