To όνομά του, συνώνυμο της μόδας και της δημιουργίας. Ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία, ένας επιχειρηματίας που καθόρισε τη μόδα και απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση. Η κορυφή για τον Κριστιάν Ντιόρ ήρθε το 1947 όταν άλλαξε την εμφάνιση της γυναικείας φούστας σχεδιάζοντας φαρδιές φούστες με στενή μέση.
Ακολούθησε ένας δρόμος επιτυχιών και πίσω από κάθε δημιουργία του βρισκόταν η αρχιτεκτονική του παιδεία. Για ένα φόρεμα Ντιόρ ενδιαφέρονται από βασίλισσες έως σταρ του κινηματογράφου όπως η Μέριλιν Μονρόε.
Στο απόγειο της καριέρας του, το 1951 αποφασίζει να κάνει μια ιστορική φωτογράφιση. Στο Ερέχθειο, με φόντο τις Καρυάτιδες. 8 μοντέλα της εποχής προβάλλουν τις χαρακτηριστικές δημιουργίες του διάσημου σχεδιαστή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Έκτοτε, ο διεθνής Οίκος έχει πραγματοποιήσει μεγαλειώδεις εκδηλώσεις σε άλλα μνημεία όπως στο Παλάτι Ελ Μπαντί στο Μαρακές πέρυσι με την πισίνα του εμβληματικού παλατιού να φωτίζεται από χιλιάδες κεριά.
Δεν είναι όμως ο μοναδικός διεθνής οίκος που επιλέγει ιστορικά μνημεία για την προώθηση της μόδας. Μια από τις εντυπωσιακότερες πασαρέλες που έγιναν ήταν αυτή του Πιέρ Γκαρντέν το 2018 στο Σινικό Τείχος. Ο οίκος Fendi γιόρτασε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του με μια μεγαλειώδη επίδειξη το 2016 ενώ η οικογένεια του οίκου είχε αναλάβει τα έξοδα της συντήρησης του διασημότερου σιντριβανιού στον κόσμο.
«Το καινούργιο σουξέ είναι η μόδα. Ο οίκος είναι σημαντικός. Ο Κρίστιαν Ντιόρ είχε μια σημαντική αισθητική καταπληκτική που δικαιολογούσε να έχει χώρους όπως το Ερέχθειο γιατί εμπνευόταν από αυτό. Είχε επιλέξει συνειδητά να κάνει εκεί μια φωτογράφιση. Αν δούμε τις βιτρίνες του τότε και τώρα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Σήμερα ο πλανήτης είναι των ράπερ με τα σνίκερ και τις πάνινες τσάντες. Όπως η κυρία Μαρία Γκράτσια Τσούρι καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου θέλει να τον βάλειο σε σωστή τάξη. Να θυμίσει ότι μετά τον Κρίστιαν Ντιόρ και τον Τζον Γκαλιάνο μπορούν να παραμείνουν. Προσπαθούν να έχουν το respect. Θα δούμε δημιουργίες ειδικά φτιαγμένες. Θα είναι κάτι που θα έχει έμπευνση από την Ελλάδα.», ανέφερε ο Λάκης Γαβαλάς.
«Μας ανήκει η ειρήνη μέσω της μόδας», τόνισε.
Το νέο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη – «Συνομιλώντας με τον 20ο αιώνα»
Ο πολύπειρος δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης αποτελεί μια ζωντανή ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Σκιαγράφησε με την ποιητική του πένα τις σημαντικότερες προσωπικότητες της χώρας μας και του κόσμου. Το αρχείο του είναι τόσο “βαρύ” όσο και η ιστορία του 20ου αιώνα.
«Συνομιλώντας με τον 20ο αιώνα» είναι ο τίτλος του καινούριου του βιβλίου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων». Πρόκειται για μια συλλογή 40 σπάνιων συνεντεύξεων, από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελλαδικού χώρου και μερικές του παγκόσμιου.
Μιλώντας ο ίδιος στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» θυμήθηκε μια ρήση του Ρίτσου που έλεγε ότι «η ομορφιά καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης δυστυχίας», αλλά και τη Μάγια Πλισέτσκαγια με τις Καρυάτιδες.