Γέφυρες απευθείας συνεννόησης και εμπιστοσύνης αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο για ένα... ήρεμο καλοκαίρι.
Η συνάντηση που επί της ουσίας επανασυνέδεσε το κόκκινο τηλέφωνο σε Μέγαρο Μαξίμου και Λευκό Παλάτι κράτησε 50 λεπτά, ενώ συμμετείχαν και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή με τον Τούρκο ομόλογό της Ιμπραήμ Καλίν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισαν ότι θα διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους προσωπικής επικοινωνίας, ότι θα επαναβεβαιώσουν τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό και ότι θα πορευτούν προς ένα ήρεμο καλοκαίρι.
«Στην συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε την συνέχιση των μηχανισμών διαλόγου που αναθερμαναμε. Είχαμε ταύτιση απόψεων και για την προώθηση των θεμάτων θετικής ατζέντας» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Αθήνα πάντως δεν τρέφει αυταπάτες και περιμένει η επίθεση φιλίας κατά πάντων από τον Ταγίπ Ερντογάν να μη μείνει μόνο σε επίπεδο προθέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ελάχιστες ώρες μετά από τη συνάντηση η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κοινή δήλωση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του MED – 7 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
«Αυτός ο σχηματισμός υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και πολιτικές του ελληνο-κυπριακού διδύμου για το κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο Κυριακος Μητσοτάκης έχει αποφασισει να μη βάλει στο τραπέζι τα μεγάλα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πρόθεση παρά να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω στο δρόμο. Δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει αυτό το μομέντουμ. Το μόνο που μπορεί να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι ένα μορατόμιουμ θερινό» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές σε όλους ότι για να δώσει θετική ψήφο σε μια αναβαθμισμένη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από αυτήν, που θα αναιρούν την επιθετικότητά της και την αναθεωρητική της στρατηγική» σημείωσε το Κίνημα Αλλαγής.
Eπόμενος κρίσιμος σταθμός για τα ελληνοτουρικα, η Σύνοδος τη ΕΕ της 25ης Ιουνίου η οποία θα κρίνει το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία.
Τι περμένει η Αθήνα
Μετά από τη συνάντηση των δύο ηγετών, οι προσδοκίες της Αθήνας από τη γείτονα περιλαμβάνουν:
- Ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο
- Συνέχιση διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
- Ατζέντα οικονομικής συνεργασίας
- Στήριξη από ΕΕ – ΗΠΑ για κάθε νέα πρόκληση
Ωστόσο, πέρα από τις προσδοκίες, η Αθήνα διατηρεί και τις επιφυλάξεις της ενώ έντονη είναι και η ανησυχία για:
- Μετατόπιση της κρίσης στην Κύπρο
- Νέες συμμαχίες Ερντογάν με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Αναζήτηση νέας συμφωνίας στο προσφυγικό
- Ισχυροποίηση παράνομου συμφώνου ΑΟΖ με τη Λιβύη