Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες, και το μήνυμα της κατ’ ιδίαν συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες είναι πως «έσπασε ο πάγος» μεταξύ τους, παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν με τα μέτρα θετικής ατζέντας που έχουν συμφωνηθεί, να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, και να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν για το θέμα οι κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου πανεπιστημίου και βουλευτής της ΝΔ, Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ..
«Για τα ελληνοτουρκικά, αποκαταστάθηκε απευθείας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, επιβεβαιώθηκε η ύφεση της έντασης, αλλά η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών παραμένει. Οι δύο συναντήσεις του Ερντογάν συνδέονται. Όλο αυτό το καλό πρόσωπο της Τουρκίας έχει να κάνει με την επανασυσπείρωση της Δύσης, με την επιστροφή της Αμερικής, και την προεδρία Μπάιντεν. Είχαμε χρόνια να δούμε τόσο καλό κλίμα σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναγκάστηκε να εναρμονιστεί και ο Ερντογάν. Έχει ταλέντο στην κωλοτούμπα, τη γαλιφιά. Επί του πεδίου, δεν αποσύρει τα στρατεύματα από τη Λιβύη, επιμένει. Όμως είναι θετική η επικοινωνία και το να φύγουμε από την ένταση που ζήσαμε το 2020. Ο Ερντογάν βρέθηκε πολύ πιεσμένος, και οικονομικά. Η εμπλοκή με τους Αμερικάνους και τους S400 παραμένει, και σε αυτό το θέμα υπάρχει ένα κακό κλίμα για την Τουρκία. Ήταν μια μεταβατική συνάντηση και θα δούμε τι συνέχεια θα έχει», σχολίασε ο κ. Καιρίδης.
«Αυτή την περίοδο μετά την αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ, η Τουρκία κάνει βήματα. Είναι υπό αξιολόγηση από τις διεθνείς δυνάμεις, παρακολουθούν τη συμπεριφορά της, για αυτό και ο Ερντογάν έχει τροποποιήσει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η οικονομία της Τουρκίας έχει πολλά ζητήματα ανοιχτά. Αυτά περιγράφουν τις δυνατότητες που έχει η ελληνική διπλωματική πολιτική αυτή την περίοδο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει και να κερδίσει κάποια ζητήματα, στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», είπε από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος.
«Κάναμε ένα βήμα για ήσυχο καλοκαίρι, αλλά εμένα με προβληματίζει ότι δεν έχουμε λύσει τα θέματα των εντάσεων και ότι ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι δε θέλει εμπλοκή της ΕΕ και των ΗΠΑ. Δεν βλέπω να έχει προκύψει βελτίωση της ελληνικής θέσης. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη διεθνή συγκυρία αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ο Ερντογάν με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια. Ρητορικά προσπαθεί να αποκλιμακώσει, αλλά στις 20 Ιουλίου θα είναι στα Κατεχόμενα και θα εγκαινιάζει στρατιωτική βάση drones στο νησί. Αυτό δεν είναι βήμα αποκλιμάκωσης. Από ό,τι λέει δε θα έχουμε εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στην Κύπρο συνεχίζονται αμείωτες οι εντάσεις. Θα ασκηθεί πολύ πίεση στο νησί και μετά την άσχημη εξέλιξη της ήττας του κ. Ακιντζί πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Ο Ερντογάν έκανε κίνηση τακτικής για να μη δεχτεί κυρώσεις από τους Ευρωπαίους. Πρέπει να συνεχίσουμε αμείωτα την πίεση και για το εμπάργκο όπλων από ευρωπαϊκά κράτη στην Τουρκία. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση που είναι η Τουρκία και να χτίσουμε για να βρεθεί λύση. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία και να πάμε σε μία συζήτηση που λέει ότι προχωράμε στην αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης, και παράλληλα φτιάχνουμε ένα πλαίσιο μόνιμων κυρώσεων καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Και σε ένα συγκεκριμένο περιθώριο να πάμε με συνυποσχετικό στη Χάγη για να επιλύσουμε το ένα θέμα, που είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αποκλειστικά πλάνα από το σκάφος του Λιμενικού που συγκρούστηκε με τουρκική ακταιωρό
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, με την τελευταία να έρχεται λίγη μόλις ώρα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Στη Μυτιλήνη δύο σκάφη της τουρκική ακτοφυλακής παρενόχλησαν και συγκρούστηκαν με δύο σκάφη του λιμενικού ανοιχτά της Λέσβου.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δύο σκάφη του ελληνικού λιμενικού ήταν μικρές, ενώ το λιμενικό αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση.
«Μιλάμε για προσπάθεια διεμβολισμού δύο πολύ μικρότερων σε όγκο περιπολικών του ελληνικού Λιμενικού από δύο μεγάλες ακταιωρούς του τουρκικού λιμενικού που περιπολούσαν στην περιοχή. Το ένα επεισόδιο έγινε μέσα σε ελληνικά ύδατα. Στέκομαι στο πολύ συγκρατημένο tweet του κ. Μητσοτάκη που αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες στο τι θα γίνει από εδώ και πέρα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με Μπάιντεν, να αναδείξει την Τουρκία ως αυτόνομο διεθνή πόλο άσκησης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής. Ο Μπάιντεν αυτό δε θέλει να το επιτρέψει», σχολίασε σχετικά ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Η σχέση Ελλάδας – Αμερικής δεν ήταν ποτέ καλύτερη. Ο Μπάιντεν είδε τα προβλήματα και ήθελε να μιλήσει για αυτά. Η επικοινωνία των δύο πλευρών είναι διαρκής. Η θέση της κυβέρνησης είναι ενιαία και σαφής. Στην αντιπολίτευση υπάρχουν αυτοί που θέλουν περισσότεροι διάλογο και από την άλλοι αυτοί που λένε ότι δεν έπρεπε να γίνεται καθόλου διάλογος. Η κυβέρνηση είπε ότι θέλει να συνομιλήσει, είμαστε συγκρατημένοι στις προσδοκίες μας και δε δικαιούμεθα να έχουμε αυταπάτες. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που επέκτεινε τα χωρικά ύδατα και θα το κάνει και αλλού», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Καιρίδης.
«Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, τόσο θα χάνουμε το στόχο. Η στρατηγική της χώρας μας δεν έχει φανεί πουθενά, ήταν λάθος ότι είναι μόνο διμερή τα θέματα. Προφανώς και πρέπει να συνδέσουμε την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με το θέμα της μοναδική διαφοράς που έχουμε και προφανώς και πρέπει να υπάρχουν ζητήματα κυρώσεων μέσα στην ΕΕ. Είναι λάθος που δύο χρόνια δεν είχαν κάνει κάτι», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.
«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί ότι ο Ερντογάν έχει χάσει πολλούς φίλους ώστε να πετύχει μια πολιτική που θα οδηγήσει στην επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν», είπε κλείνοντας ο κ. Ανδρουλάκης.