Πέρασε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το θάνατο στη ζωή. Ο Κρίστιαν Έρικσεν συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη που τον είδε να καταρρέει στο χορτάρι του Πάρκεν Στάντιον και αργότερα να διασώζεται σε ζωντανή μετάδοση.
Η φωτογραφία που ο ίδιος δημοσίευσε σήμερα το πρωί σκόρπισε χαμόγελα. «Είμαι καλά, δεδομένων των συνθηκών. Έχω ακόμα να κάνω κάποιες εξετάσεις στο νοσοκομείο, αλλά νιώθω καλά» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η σοκαριστική κατάρρευση του Έρικσεν επανέφερε στο προσκήνιο κι’ άλλα, παρόμοια περιστατικά, με αθλητές να δίνουν μάχη με το θάνατο, μέσα στο γήπεδο. Κάποιοι βγήκαν νικητές. Όπως ο Φαμπρίς Μουάμπα που το 2012 υπέστη καρδιακό επεισόδιο στη μέση του White Hart Lane και για 78 λεπτά ήταν κλινικά νεκρός.
Παρόμοιο περιστατικό και στη χώρα μας, το 2014, με τον Μάικλ Ολαϊτάν του Ολυμπιακού να καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης» σε ένα ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο Ολαϊτάν πλέον είναι καλά, όμως εκείνο το βράδυ όλη η Ελλάδα είχε παγώσει και το ποδόσφαιρο είχε μπει σε δεύτερη μοίρα.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αθλητή που έχασε τη μάχη με τη ζωή ακούει στο όνομα του Βιβιάν Φοέ. Το 2003 κατέρρευσε κατά τη διάρκεια αγώνα με την Εθνική Καμερούν. Το ιατρικό προσωπικό προσπάθησε να τον επαναφέρει, ωστόσο λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του.
Το 2007 ο Αντόνιο Πουέρτα λιποθύμησε κατά τη διάρκεια αναμέτρησης, αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο με τις αισθήσεις του ωστόσο κατέρρευσε ξανά στα αποδυτήρια. Πάλεψε για τρεις ημέρες, όταν και κατέληξε λόγω καρδιακής ανακοπής. Ήταν μόλις 22 ετών.
Περιστατικά με ποδοσφαιριστές να χάνουν τις αισθήσεις τους μέσα στο γήπεδο, όμως, δε βλέπουμε μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο. Σε αυτό το γήπεδο στα Νέα Μουδανιά, κατά τη διάρκεια προπόνησης, ένα 14χρονο παιδί βρέθηκε να δίνει αναπάντεχα, μάχη για τη ζωή του, όταν κατέρρευσε, μπροστά στους προπονητές και τους φίλους του.
Το πρόβλημα της έλλειψης απινιδωτών από τα περισσότερα γήπεδα, όπως αυτό της Νέας Μουδανιάς, που λίγο έλειψε να σταθεί μοιραία, έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο.
Ο γιατρός της Εθνικής Δανίας ήταν ξεκάθαρος. Ο Έρικσεν «έφυγε»… Και με τη χρήση του καρδιακού απινιδωτή τον επανέφεραν στη ζωή. Η σημασία της άμεσης επέμβασης με τον απαραίτητο εξοπλισμό σε κάθε γήπεδο καθίσταται σαφής μέσα από στιγμές που το μόνο που μετρά είναι η ανθρώπινη ζωή.