Στο λιμάνι του Πειραιά οι ναυτεργάτες είχαν από νωρίς αποκλείσει τους καταπέλτες και κανένα πλοίο δεν έφυγε από το λιμάνι.
Η απεργία περιφρουρήθηκε, με τους ναυτεργάτες να είναι στα εκδοτήρια από νωρίς το πρωί για να ενημερώσουν τους επιβάτες που σκόπευαν να ταξιδέψουν ότι λόγω της απεργίας της ΠΝΟ θα αναγκαστούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.
Τελικά δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο πλοίου πάρα τη δικαστική απόφαση.
Στους δρόμους της Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε κινητοποιήσεις απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου ανήμερα της ψήφισής του.
Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση
Tην ίδια ώρα στη Βουλή, κορυφωνόταν η πολιτική αντιπαράθεση με μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα. Το ραντεβού των πρωινών κινητοποιήσεων ανανεώθηκε για τις 17.00 το απόγευμα, με συγκέντρωση κόντρα στο νομοσχέδιο.
Ένταση με το καλημέρα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά την οποία κατηγόρησε για κρεσέντο μηδενισμού και αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ.
«Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο», είχα την εντύπωση ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα. Και να σας δώσω μια συμβουλή: Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Να ακούσετε και την κριτική κυρία Γεννηματά. Το πόσο διαφορετική ήσασταν από τον κ. Τσίπρα θα το κρίνουν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για 10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται και οι οποίες κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη. Οι τομές αυτές, πρόσθεσε, βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με την Ευρώπη.
Έκανε αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αφού όπως είπε θα χτυπιέται η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αφού οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
«Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».
Γεννηματά: Νομιμοποιείται η εργασιακή ζούγκλα
Χαρακτηρίζοντας «οπισθοδρομική πολιτική» το εργασιακό νομοσχέδιο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, διεμήνυσε πως το κόμμα της θα το καταψηφίσει.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση και προειδοποίησε με κατάργηση του εργοστασιακού νομοσχεδίου «αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν».
Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.
«Στηρίζετε μας λέτε τον εργαζόμενο: Η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα και ευνοείτε τους ασύδοτους εργοδότες», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.
Κουτσούμπας: «Σκουπίδι» το εργασιακό
Μήνυμα πως «δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο» έστειλε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντάς το «σκουπίδι του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του».
Στην ομιλία του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερες πως «το φώναξαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, που αψήφισαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, αλλά και τις τρικλοποδιές που προσπάθησαν να τους βάλουν οι εργατοπατέρες -για να χρησιμοποιήσω τις δικές σας εκφράσεις, τις εκφράσεις του κόμματος της Ν.Δ. επίσης του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως- βεβαίως».
Όπως ανέφερε «τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχουν οι εργαζόμενοι, οι εργάτες, οι εργάτριες που ξέρουν καλά τι θα πει εκμετάλλευση, τη ζουν καθημερινά στο πετσί τους».
Τσίπρας: Χρεοκοπημένο κόμμα ηθικά & οικονομικά η ΝΔ
Με «επίθεση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή και τη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «εμφανίστηκε», παρά το ότι τον τελευταίο καιρό το αποφεύγει.
«Χάρηκα για την παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη, έστω και για να αναγνώσει μια ομιλία 50 λεπτών», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη και δημιουγεί μια εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».
Διατηρώντας τους υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Δεν είστε σε θέση να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μην το επιχειρήσετε πάλι. Εκτίθεστε. Τόσο εσείς, όσο και οι εντολοδόχους σας».
Χαρακτήρισε δε την ΝΔ ως «ένα κόμμα χρεοκοπημένο οικονομικά αλλά και ηθικά» και τον πρωθυπουργό ως «αρχιερέα της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση στα οικονομικά του κόμματός σας και αντί γι’ αυτό φορτώσατε με 120 εκατομμύρια φέσι τους Έλληνες φορολογούμενους».
Κανονικά οι Πανελλήνιες
Στα σχολεία, μετά την αγωγή που κατέθεσε η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική για τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Έτσι, οι πανελλήνιες έγιναν κανονικά.
Ακόμα, μέχρι τις 10.00 το πρωί κινήθηκαν κανονικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη διευκόλυνση των υποψήφιων.
Και στη Θεσσαλονίκη οι πορείες για το νομοσχέδιο ήταν μαζικές, με τους εργαζόμενους να ζητούν να μην ψηφιστεί.
Παράλληλα, χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ έμεινε η Θεσσαλονίκη από τη 13.00 έως 17.00, καθώς το Συνδικάτο Εργαζόμενων θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας ενώ τις υπόλοιπες ώρες οι λεωφορειακές γραμμές λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.