Η τελευταία πράξη της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας διαδραματίζεται απόψε με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Το εργασιακό νομοσχέδιο, φέρνει, μεταξύ άλλων, αλλαγή στην κατανομή του χρόνου εργασίας.
Συγκεκριμένα, εάν προβλέπονται στη σύμβαση 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί πχ να απασχολείται 4 ημέρες από 10 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση θα του χορηγηθεί ρεπό την 5η ημέρα.
«Η υπερωρία θα πληρώνεται, αυτό προβλέπει ο νόμος. Η διευθέτηση έιναι ένα διαφορετικό σύστημα που δε συνδυάζεται με τις υπερωρίες. Όταν υπάρχει υπερωρία, αυτή θα πληρώνεται. Η διευθέτηση έχει να κάνει με την κατανομή των ωρών», σχολίασε ο εργατολόγος, Αλέξιος Παπασταύρου.
«Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εντάσσει την ατομική διευθέτηση. Αφού ο εργοδότης θα έχει δικαίωμα ατομικής διευθέτησης και ξεχειλώματος του οχταώρου, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα επηρεάσει και τις υπερωρίες. Μέχρι τώρα υπάρχει η ομπρέλα προστασίας του συνδικάτου. Η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη σε ατομικό επίπεδο. Είναι σχεδόν αδύνατη. Ο εργαζόμενος σήμερα αν απασχοληθεί παραπάνω και ο εργοδότης δεν τον πληρώσει, έχει δικαίωμα να προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας. Τώρα νομιμοποιείται μια αυθαιρεσία εργοδοτική. Η κάρτα εργασίας έχει νομοθετηθεί από το 2011. Είναι θετική πρωτοβουλία, αλλά δεν εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις. Από 01/01/22 θα εφαρμοστεί μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις», είπε από την πλευρά του ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.
«Υπάρχει πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων ειδικά ως προς τη διευθέτηση, καθώς πολύ χώροι δεν έχουν συνδικαλιστική οργάνωση για να προχωρήσουν στη διευθέτηση. Ας συμφωνήσουμε ότι όλοι προσπαθούν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι για όλες τις ώρες εργασίας τους, να μην υπάρχουν παράνομες και απλήρωτες υπερωρίες. Η Ψηφιακή Κάρτα πρέπει να εφαρμοστεί. Όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν πολύ πιο εύκολα αν υπάρχει σε λειτουργία αυτό το όπλο του ελεγκτή», πρόσθεσε ο κ. Παπασταύρου.
Την ίδια ώρα, έρχεται αύξηση του ορίου υπερωριών σε 150 ώρες ετησίως, ενώ εισάγεται και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία θα ελέγχει:
-την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία
-την τήρηση του ωραρίου
-Υπερωρίες
-Διαλείμματα
-Διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε μη ακυρότητα απόλυσης λόγω μειωμένης αποζημίωσης και μη ακυρότητα απόλυσης εάν διορθωνόταν το σφάλμα εντός 4 μηνών.
Επίσης, δε θα μπορεί πλέον να επαναπροκηρυχθεί απεργία που έχει κριθεί παράνομη από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
«Υπάρχει κάθε δικαίωμα στην απεργία, αλλά και το απεργιακό δίκαιο λέει ότι ασκείται στο πλαίσιο του νόμου. Πρέπει να σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις. Οι σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά είναι λυπηρές», είπε ο κ. Παπασταύρου.
«Εμείς λέμε στους συναδέλφους να προκηρύσσουμε νόμιμες απεργίες. Να αποφεύγουμε να κάνουμε απεργίες που κρίνονται παράνομες, γιατί σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε τηρήσει τους τύπους, τηρώντας τις προθεσμίες και τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, για να μη δίνουμε δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Καραγεωργόπουλος.
Ακόμη, θεσμοθετείται αστική ευθύνη συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε περιπτώσεις άσκησης βίας και καταλήψεων, ενώ θα μπορούν να καθορίζονται και μισθολογικοί όροι με την ΕΓΣΣΕ (πχ επίδομα γάμου).
Ακόμα, οι άδειες που προβλέπονται στο νόμο επεκτείνονται και στους ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους αορίστου χρόνου στο Δημόσιο.
Τέλος, ο εργοδότης θα καλύπτει τον εξοπλισμό του εργαζομένου για την τηλεργασία.