Στη Γενεύη, η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τζο Μπάιντεν ολοκληρώθηκε, με τους δύο ηγέτες να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.
Ο ορυμαγδός από τα φωτογραφικά φλας καλύπτει οποιονδήποτε άλλον ήχο στην είσοδο της βίλας ντε Λα Γκραζ στη Γενεύη.
Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν μετά από δέκα χρόνια βρίσκονται ξανά και ανταλλάσσουν χειραψία παρά την πανδημία.
Συγκρατημένα χαμόγελα και αμηχανία επικράτησαν τις πρώτες στιγμές της συνάντησης των δύο Προέδρων στους χώρους της βιβλιοθήκης στην ιστορική βίλα του 18ου αιώνα.
Όλα κυλούσαν βάση προγράμματος, μέχρι που δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, που συνωστίσθηκαν σε ελάχιστα τετραγωνικά, ξεκίνησαν να διαγκωνίζονται για το καλύτερο πλάνο.
Τον λόγο πήρε πρώτος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν σε ανώτατο επίπεδο. Ελπίζω η συνάντησή μας να είναι παραγωγική».
Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν, αφού χαρακτήρισε τη Ρωσία μεγάλη δύναμη, υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος ακόμη και στις διαφορές.
«Ακόμη και εκεί που έχουμε διαφορές πρέπει να βρούμε ένα προβλεπόμενο και λογικό τρόπο να διαφωνούμε».
Αναλυτές σημειώνουν πως ο πήχης στη συγκεκριμένη συνάντηση θα πρέπει να μείνει χαμηλά, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.
Στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές τόσο το 2016 όσο και το 2020, αλλά και θέματα περαιτέρω συνεργασίας σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας και ελέγχου των οπλοστασίων των δύο χωρών, που μαζί διαθέτουν το 90% των πυρηνικών όπλων στον πλανήτη.
Αμηχανία & προβληματισμός
Αμηχανία και προβληματισμός είναι οι λέξεις που εκφράζουν το κλίμα μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν.
Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, ωστόσο το δύσκολο κλίμα που αποτυπώθηκε, φαίνεται στο γεγονός ότι οι δυο τους έδωσαν τη χειραψία του αποχαιρετισμού μία ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο ηγέτες αποχώρησαν ξεχωριστά, αφού η αμερικανική πλευρά επέμεινε στο να μην υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Μπάιντεν έθεσε τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η περίοδος ανοχής έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Πάντως, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναφέρουν τους πρέσβεις τους, οι οποίοι είχαν ανακληθεί τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Μπάιντεν είχε αποκαλέσει δολοφόνο τον Πούτιν σε συνέντευξή του.