Με αφορμή την περίπτωση του κτηνοτρόφου στην Κρήτη που οδηγήθηκε στις φυλακές για τον βιασμό ανήλικης την οποία προσέγγισε μέσω των social media, το MEGA αποκαλύπτει πώς άτομα με αρρωστημένα ένστικτα «παγιδεύουν» ανήλικα παιδιά, τα απαγάγουν ή τα κακοποιούν σεξουαλικά με αφετηρία το διαδίκτυο.
Βασικό εργαλείο των παιδόφιλων είναι η χρήση ψεύτικων προφίλ μέσω των οποίων προσεγγίζουν τα θύματά τους. Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 1 στα 2 ανήλικα παιδιά συνομιλεί διαδικτυακά με αγνώστους και 1 στα 5 συναντιέται με άτομα που γνώρισε στο διαδίκτυο.
Ανατριχίλα προκαλεί η αρρωστημένη δράση του κτηνοτρόφου από την Κίσσαμο Χανίων που κατηγορείται ότι βίασε μία 14χρονη μαθήτρια.
Ο 35χρονος προσέγγιζε ανήλικα κορίτσια μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ σε facebook και Instagram
Παρουσιαζόταν κυρίως ως «Μανούσος Σφακιά» και έστελνε ψεύτικες φωτογραφίες ενός νεαρού αγοριού. Σύμφωνα με τις έρευνες ο άντρας προσέγγισε τουλάχιστον 40 ανήλικα κορίτσια σε όλη την Κρήτη.
Ζητούσε φωτογραφίες και βίντεο από τα ανήλικα κορίτσια. Αφού κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, επεδίωκε να τα συναντήσει από κοντά κι αν αρνούνταν τα απειλούσε.
Τα μηνύματα του 35χρονου σοκάρουν:
«Σε θέλω <3».
«Αυτές τις μέρες θα … αλλιώς θα τα πω όλα στον πατέρα σου. Θα σε περιμένω στα Χανιά κάπου να βρεθούμε».
Ένα ψεύτικο προφίλ μπορεί να κρύβει από πίσω ένα ολόκληρο κύκλωμα. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά ως δόλωμα βγάζοντάς τα μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή.
«Μιλούν ταυτόχρονα με 300 παιδιά. Πρόκειται για ψυχική διαταραχή, γι αυτό είναι δύσκολο για τα παιδιά να καταλάβουνε με ποιον μιλάνε. Είχαμε ακόμα και αρπαγές, γι αυτό δεν συναντιόμαστε πουθενά, ούτε σε δημόσιους χώρους ούτε στη γειτονιά μας», είπε ο Γιώργος Κορμάς, Εκπρόσωπος ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου και Υπεύθυνος HELP LINE 210 6007686.
Η ελληνική αστυνομία αντιμετωπίζει σχεδόν 1 περιστατικό την ημέρα, με τον Μανώλη Σφακιανάκη να δηλώνει πως μετά την καραντίνα παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών.
Απαγορευτικό για τους ειδικούς είναι η κοινοποίηση της παρουσίας των παιδιών.