Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η πιο δύσκολη εξίσωση της εποχής μας. Η παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία και η χρήση ενέργειας αλλάζουν δραματικά, καθώς οι χώρες αναζητούν καθαρότερες, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας προκειμένου να απεξαρτήσουν τις οικονομίες τους από τον άνθρακα. Μία από αυτές, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, είναι το «πράσινο» υδρογόνο.
Είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν. Υπάρχουν διάφορα είδη υδρογόνου, που κατηγοριοποιούνται βάσει της διαδικασίας παραγωγής και των συνακόλουθων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Παρότι πρόκειται για άχρωμο αέριο, αναφέρεται συχνά με χρώματα που μαρτυρούν τον τρόπο παραγωγής του. Δηλαδή καφέ για τον άνθρακα, γκρι για το φυσικό αέριο, μπλε για το φυσικό αέριο με τεχνολογίες σύλληψης και αποθήκευσης άνθρακα και πράσινο για την ηλεκτρόλυση με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σήμερα για το 99% του παραγόμενου υδρογόνου χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα. Η ζήτηση του είναι μεγάλη σε παγκόσμια κλίμακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αυτοκίνηση. Δεδομένων των στόχων για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων εντός των επόμενων ετών, το υδρογόνο και ειδικά το «πράσινο» υδρογόνο φαίνεται να είναι το κατάλληλο υποκατάστατο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ωστόσο, η παραγωγή καθαρού υδρογόνου είναι μεγάλη πρόκληση, καθώς θα πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτώντας τη δημιουργία τεράστιων εγκαταστάσεων σε αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα.